НОВИНИ

Битката за Белия дом – коментар на политолози

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 04.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
САЩ

Американската демокрация работи, заяви политологът Антоний Гълъбов.

"Има изключително висока избирателна активност след един турбулентен период от време с протести. Американските граждани продължават да поддържат демокрацията си жива. Това е много важно за целия свят", подчерта Гълъбов.

По думите му начинът, по който ще функционират Съединените щати в следващите години, няма да се промени в радикална степен в зависимост от това кой ще спечели изборите.

Кой ще е новият американски президент?

Според Гълъбов електоралната подкрепа за Тръмп е много по-хомогенна, докато електоралната подкрепа за Байдън остава вътрешно хетерогенна. "Динамиката е изключително интересна. Много важни централни щати печели Тръмп, в същото време в големите градове, младото и по-образовано население гласува по-скоро за Байдън".

Антоний Тодоров допуска, че хомогенното гласуване за Тръмп и разнородното за Байдън може да се окаже в полза на втория.

В Съединените щати има дълбоко разделено общество – между такива, които гласуват на избори и участват в множество асоциации и граждански акции, и едно не по-малко малцинство, което не гласува никога на избори и не се интересува от политика, посочи Тодоров.

Америка избира: Тръмп или Байдън (резултатите в реално време)

"Така че ще е интересно да видим в сравнение с предишните избори колко нови избиратели са се мобилизирали. Показателно е, че огромно количество американци – 109 млн., гласуваха по пощата предварително, което е сериозна избирателна мобилизация. С други думи, в американското общество се усеща, че тези избори имат ключов характер", каза още Тодоров.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешно оперират Марадона заради хематом на мозъка
Спешно оперират Марадона заради хематом на мозъка
Д-р Шиваров: Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките
Д-р Шиваров: Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките