НОВИНИ

Какъв път ще поеме САЩ, ако Тръмп спечели втори мандат? Коментар на Робърт Филипс, преподавател по политически науки

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 04.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
САЩ

По време на предизборната кампания видяхме, че се обръща особено внимание на Пенсилвания. Необичайното при тези избори е, че Доналд Тръмп твърди, че е възможно да има измами. Той безпрецедентно напада демократичните норми в САЩ. Това каза за "Денят започва" преподавателят по политически науки в Американския университет в Благоевград Робърт Филипс.

Крайната разлика в кампанията беше в броя гласоподаватели, които участваха в ранното гласуване и това е нещо, което трябва да се има предвид. Когато хората казват, че изборите имат значение, те искат да участват в тях и числата са зашеметяващи, казва Филипс.

Ако Доналд Тръмп спечели втори мандат във вътрешната политика ще продължи промените в Републиканската партия и това е един от въпросите, по които той има наистина професионален подход, каза още Филипс. Тръмп вероятно ще продължи да назначава свои хора в държавните институции, ще иска лоялните му хора да бъдат назначени там.

По отношение на международната политика той ще продължи да насочва вниманието към конкуренцията с Китай и може би да бъде по-настоятелен по отношение на Китай.

Ако президент стане Джо Байдън, Филипс прогнозира, че по отношение на външната политика ще видим политика в стила след края на Втората световна война - повече сътрудничество с Европа и Световните организации.

Тръмп ще постъпи по точно обратния начин - ще видим външна политика, която ще увеличава натиска върху НАТО. Дори ако САЩ не излязат от НАТО, то ще бъдат на ръка разстояние от това, каза още Робърт Филипс.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Шиваров: Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките
Д-р Шиваров: Най-логичният вариант е периодично отхлабване и стягане на мерките
Български студент във Виена: Ситуацията се нормализира
Български студент във Виена: Ситуацията се нормализира