НОВИНИ

Анализатори за изборите в САЩ: Рано е да кажем кой е победител

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 04.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
САЩ

Америка избира президент. Днес гражданите на Съединените щати решават кой да бъде 46-ият президент на страната.

"Много е рано да кажем кой е победител. Това са първите американски избори, в които има толкова голям вот по пощата и този вот ще бъде броен предполагам в следващите 24 часа, може би и по-нататък", каза в "Денят започва" Весела Чернева - директор на Софийския офис на ЕС за външна политика.

По думите на председателя на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов "изборите са много поляризирани, много близки са и кандидатите". "Очакваме тези щати, които носят най-много електори, те ще променят по всяка вероятност и резултата, заяви Божилов.

Кой ще е новият американски президент?

Журналистът Йордан Дъскарев отбеляза, че Доналд Тръмп не се е обявил за победител. "Джо Байдън направи признание преди него. Какво каза той - търпение, ние сме много добре, чувстваме се много добре. Това е психологическа атака. Тръмп написа: Не обръщайте внимание, те се опитват да ни откраднат изборите. Значи той не се е обявил за победител, но аз считам по всяка вероятност тези три щата ще решат изборите - Мичигън, Пенсилвания и Уисконсин. Досега в Пенсилвания са преброени 64% от гласовете и Тръмп води доста убедително. Пенсилвания дава 20 гласа в избирателния колеж, в другите два щата са преброени над 50%. Очевидно се чакат самите гласове, които ще дойдат с пощата", каза Дъскарев.

"Аз не съм сигурен, че в речта си Доналд Тръмп обяви своята победа и може би това е, което липсваше в това изказване. Изборите продължават", категоричен бе Йордан Божилов.

Америка избира: Тръмп или Байдън (резултатите в реално време)

По думите на Чернева "ни очакват няколко тревожни часове и дни, в които Тръмп ще твърди, че е спечелил, след което ще се опита да съобщи, че броенето на бюлетините е някакъв тип фалшификация". Тя заяви, че вярва в американската демокрация и мисли, че ще се излезе от тази ситуация.

"Северна Каролина и Джорджия са спечелени, Аризона е загубена с 13 гласа и всичко пак опита до трите щата от "ръждивия" полюс - Пенсилвания, Мичигън и Уисконсин, където Тръмп води доста убедително, но ще има преброяване на гласовете", каза журналистът Йордан Дъскарев.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен Умбер елиминира Циципас в Париж след мач с три тайбрека
Страхотен Умбер елиминира Циципас в Париж след мач с три тайбрека
Диого Жота с хеттрик при разгром на Ливърпул в Бергамо
Диого Жота с хеттрик при разгром на Ливърпул в Бергамо