НОВИНИ

Заев твърди, че София и Скопие сближават позициите си за македонския език

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 04.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Двустранният договор за приятелство и добросъседство не се спазва от Република Северна Македония, смятат от ВМРО. Те се надяват балканската стена да бъде разрушена, но не с цената на компромиси. Според тях, един от показателните примери е отказът от строителството на Коридор номер 8 и пречките пред българския бизнес.

Междувременно премиерът Зоран Заев даде сигнал, че Скопие и София сближават позициите си за термина "македонски език". В интервю за местна телевизия Заев посочва, че е оптимист .

"За нас македонският език е в съответствие с Конституцията ни, а българският език е в съответствие с тяхната Конституция", каза Заев.

Той подчерта, че Европейският съюз признава македонския език, тъй като вече е включен в преводите на срещите, провеждани в евроинституции.

България още не може да одобри преговорната рамка за членство на Република Северна Македония в ЕС

За сближаване на позициите по езиковия спор спомена по-рано и външният министър Екатерина Захариева след разговори в Берлин с колегите си Буяр Османи и Никола Димитров.

Интервюто си Заев даде ден преди разговор с германския канцлер Ангела Меркел и в момент, когато посланиците на държавите членки в Европейския съюз отново обсъждат преговорната рамка.

"Саботиране на работата на двустранната историческа комисия, ограничаване на правото на българите, включително на български граждани с редовни паспорти в Република Северна Македония, продължаващата манипулация в учебниците, яростната антибългарска пропаганда в медиите, са само част от политиката на управляващите, която няма нищо общо с принципите на ЕС", заяви Милен Михов от ПГ на "Обединени патриоти".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои болници разкриват повече легла за пациенти с COVID-19
Кои болници разкриват повече легла за пациенти с COVID-19
Физикът Теодоси Теодосиев: Онлайн обучението е непълноценно обучение
Физикът Теодоси Теодосиев: Онлайн обучението е непълноценно обучение