НОВИНИ

90 вторични труса са регистрирани след вчерашното земетресение в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 02.05.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Близо 90 вторични труса са регистрирани след вчерашното земетресение в района на Пловдив, което беше с магнитуд 4,5 по Рихтер. Т. нар. афтършокове са значително по-слаби, повечето са били с магнитуд до 2 и са регистрирани само от станцията в Пловдив.

В града приключиха огледите след земетресението.

Ситуацията в Пловдив и региона вече е спокойна, само един от затихващите трусове е бил с магнитуд 2,7, което го определя като микроземетресение. Щетите от основния трус са незначителни - паднали мазилки на няколко къщи, една от които тук, в Стария град и един срутен комин в Стряма.

Именно това е най-близкото населено място до епицентъра на труса. От кметството са направили оглед в селото, но призовават хората, ако някой все пак забележи щети по дома си, да подаде сигнал за това.

Ден след заметресението обстановката в село Стряма е спокойна, въпреки че някои от жителите са усетили и затихващите трусове.

Село Стряма е най близкото населено място до епицентъра на земетресението, но щетите там са минимални.

Васил Черпелийски - кмет на село Стряма: Нямам сигнали с изключение на една госпожа ми се обади, бивша учителка, пенсионерка, че вчера след земетресението просто й се е срутил комина. Трябва да говоря с общинския кмет, ако има общината възможност и ресурс, да й помогнем нещо символично.

Епицентърът на земетресението е бил в близост до база на голяма търговска верига в Индустриалната зона на Раковски. Там се намират 20 завода, които са част от „Тракия икономическа зона.

Инж. Пламен Панчев - изп. директор на „Тракия икономическа зона": Добрата новина е, че няма материални щети и пострадали хора, не е попречило на работата на компаниите, наистина уплахата е била голяма.

В Пловдив също приключиха огледите за поражения от земетресението. Проверени са и всички къщи в Стария град.

Богомил Грозев - директор на Общински институт „Старинен Пловдив": За щастие няма, почти няма някакви нарушения, камо ли пък конструктивни. Единствено на тази къща, известна като Синята къща на Георги Павлити има паднала съвсем малка част от мазилката вследствие на земетресението.

Синята къща, която е паметник на културата, е в лошо състояние от няколко години и още през февруари в ресорното министерство е внесен проект за ремонт, чака се финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аплодисменти в памет на д-р Илияна Иванова
Аплодисменти в памет на д-р Илияна Иванова
Какво се случва със записалите се за студентски бригади в САЩ?
Какво се случва със записалите се за студентски бригади в САЩ?