НОВИНИ

125 души са вече заразените с COVID-19 във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 02.05.2020
Чете се за: 01:38 мин.
Регионални

125 вече са заразените с коронавирус във Видин, която е сред най-засегнатите области в страната. 14 са новите случаи за денонощие.

Огнища на зараза са областната болница, както и два от домовете за възрастни хора и Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания.

Работи се върху възможността при възникване на огнище в социално заведение, болни и здрави да бъдат разделени в отделни сгради, каза пред БНТ социалният министър Деница Сачева.

В Дома за възрастни хора в град Кула са заразени две от санитарките и 92-годишна жена, която преди това е лекувана в хирургията във Видин.

Владимир Владимиров, кмет на община Кула: След като става известно, известни пробите в хирургия, персонала решава и я премества пак в самостоятелна стая, но и в едно крило, което е малко използваемо.

Повече от 40 са хората в Дома за възрастни в град Кула. Въпреки че тук има доказана положителна проба, никой от тях не проявява симптоми на вируса, казаха от персонала, но не пожелаха да застанат пред камера. В близките дни ще бъдат направени тестове на всички.

Персоналът в Кула не е обучен как да работи в условията на коронавирус. Настояват жената да бъде изведена от дома, за да няма риск за другите.

Владимир Владимиров, кмет на община Кула: Това, което им се каже, изпълняват, но винаги може да се получи някакъв пробив в системата, така че най-добре е, че въпреки че е безсимптомна, факта, че е с положителна проба, да бъде изведена от дома.

Заразата с коронавирус беше разпространена сред 19 от хората в Дома за възрастни в другото видинско село, където има огнище - Гара Орешец. Двама от тях починаха. Разделяне на хората с коронавирус от здравите в социалните заведения в отделни сгради е възможно решение за предпазване от заразата, смята социалният министър.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Ако няма възможност да се направи разделение вътре в самата сграда, кметът може да ги раздели в друга сграда, ние ще заплатим съответно това, ако няма друга сграда, в зависимост от това колко са болните колко са здравите, здравите биха могли да излязат и в местен хотел, който отново да се използва стандарта за социална услуга.

Изолирани в отделни помещения са осемте деца от Центъра за настаняване от семеен тип във Видин, които също са заразени.

Росица Ванкова, медицинска сестра: В два сектора сме сложили с положителните проби. В един сектор са тези с отрицателни, за да не са заедно, да не контактуват. Персоналът е разделен.

За коноравирус ще бъдат изследвани всички в още две социални жилища във Видин.

Борислава Борисова, заместник-кмет на Видин: Тъй като шофьорът е един на трите центъра и управителят е един и същ на трите центъра - даде положителна, шофьорът е отрицателна.

Във Видинската болница, където медиците не смогват да обслужват пациенти заради големия брой заразени сред самите тях с коронавирус, вече имат обещана помощ от колеги от други райони на страната.

Автор: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без ежедневни брифинги на генерал Мутафчийски от утре (ОБОБЩЕНИЕ)
Без ежедневни брифинги на генерал Мутафчийски от утре (ОБОБЩЕНИЕ)
Заразените медици в "Пирогов" са най-много
Заразените медици в "Пирогов" са най-много