НОВИНИ

Родители на деца до 14 години и самотни родители могат да ползват еднократна помощ от 375 лв.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:09, 02.05.2020
17551
Чете се за: 00:47 мин.
Бизнес

От понеделник се разширява обхватът на еднократната помощ за отглеждане на дете, която е в размер на 375 лв. Тя ще може да се ползва вече от родители на деца до 14 години и без изискване те да са изразходили целия си платен отпуск.

Самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също ще могат да се възползват от тази помощ, обяви министър Сачева.

Нова мярка, която социлното министерство ще предложи е още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Тоест общо 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж .

Тази мярка ще бъде записана в закона, който ще замени този за извънредното положение.
Кандидатстването по мярката 60/40 ще бъде удължено до 30 юни каза още социалният министър. По думите й вследствие на тази мярка повече хора ще запазят работата си.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: За един месец има нарастване на безработицата с около 91 хил. души, същевременно по линия на мярката 131 хил. души ще запазят работните си места.

По отношение на предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20 Сачева допусна, че за определени сектори това е възможно да се наложи.

По линия на програма "Човешки ресурси" социалното министерство е организирало 45 млн. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата "Топъл обяд", така че до края на юни социално слаби да получават храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици излязоха на плажовете във Варна и Бургас
Стотици излязоха на плажовете във Варна и Бургас
Билбордове с лика на Милен Цветков в София
Билбордове с лика на Милен Цветков в София