НОВИНИ

Адвокат по медицинско право: Хората имат право на информация как се борим с пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 24.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Общество

Мария Петрова, адвокат по медицинско право, предупреди гражданите, че те имат право на публична и достоверна информация за начина, по който да се борим с пандемията.

На въпрос има ли хора, подведени под отговорност, за неспазване на мерките, адв. Петрова заяви: "Все още е твърде рано, за да се отговори категорично, най-малкото защото съдебните производства отнемат значително повече време. Имаше множество опити да бъде търсена отговорност. За съжаление начинът, по който това беше направено – със заповедите и декларациите, от юридическа гледна точка, не ме кара да бъда оптимист по отношение на това, че хората, които са пренебрегнали правилата и не са ги спазили, ще понесат в действителност отговорност".

Когато става въпрос за кризи като тази с коронавируса, има основни правила и принципи, които трябва да се спазват. На първо място да не се вреди, е мнението й.

"Независимо каква е мярката, тя трябва да носи повече позитив, отколкото негатив. Вторият принцип е тези мерки да бъдат пропорционални", настоя тя.

Според нея последните заповеди на министъра на здравеопазването също носят значителни пороци и по-скоро биха могли да всеят хаос.

"Дефинициите, които липсват – за открито, закрито и обществено място, създава двусмислени ситуации, които поставят и контролните органи в затруднено положение, така че да упражнят своя контрол, и гражданите в ограничение на техните права, без да е ясно защо", настоя юристът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт: Има пари за лечение с COVID-19 у нас, проблемът е с кадрите
Експерт: Има пари за лечение с COVID-19 у нас, проблемът е с кадрите
Спокоен трафик на границата с Гърция, интензивно движение към Румъния
Спокоен трафик на границата с Гърция, интензивно движение към Румъния