НОВИНИ

Аферата "Осемте джуджета": Къде е обявеният за издирване бивш следовател Петьо Петров - Еврото

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:15, 31.05.2023 (обновена)
11034
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската районна прокуратура е повдигнала задочно обвинение срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, който от вчера е обявен за издирване.

Обвинението е за заплахи и неправомерно използване на СРС-та. По неофициална информация той е сред заплашвалите Радостин Василев.

В същото време в интервю пред "Антикорупционния фонд" бившата му съпруга Любена Павлова твърди, че именно той стои зад заплашителното писмо към главния прокурор Иван Гешев.

  • Повдигнаха обвинение срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото
  • Бившата му съпруга Любена Павлова твърди, че той стои зад заплашителното писмо към Иван Гешев
  • Един от героите на разследването "Осемте джуджета" беше арестуван от служители на ГДБОП

Официално: Петьо Петров - Еврото е обявен за общодържавно издирване - подробности за вчерашната акция

Пред "Антикорупционния фонд" бившата съпруга на обявения за издирване Петьо Петров обясни желанието си да говори публично така:

"Последните месеци се случиха много лоши неща в тази държава. В много от тях виждам почерка на бившия си съпруг", заяви Любена Павлова.

Тя твърди, че след като е прочела писмото със заплахи към главния прокурор и поставения ултиматум да си подаде оставката е убедена, че това е стилът именно на бившия следовател.

"Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден. В това писмо аз съзирам него. Това няма вариант да е писано от друг човек. Осем години живея с него и записвам всичко", допълни Любена Павлова.

В интервюто Павлова твърди още, че е виждала как бившият ѝ съпруг Петьо Петров предлага услуги по конкретни дела срещу пари, имоти, коли, съдействие за кариерно израстване или обещания, че срещу определени хора няма да бъдат пускани компромати. По думите ѝ нейната роля била да осигурява логистика, когато се налага.

"Винаги е било шарено. Дали трябва да се заснеме някой, дали някой трябва да се проследи", каза Любена Павлова.

В интервюто опровергава твърденията на директора на националното следствие, че главният прокурор Иван Гешев многократно е ходил във вече бившия ресторант "Осемте джуджета" и е много близък с Петьо Еврото.

"Гешев не е идвал в ресторанта. Сарафов идваше редовно, един-два пъти седмично. Емилия Русинова идваше редовно. Петьо Петров, както се оказа, не е най-приятният човек на света. Малко хора идваха по приятелска линия, за да си говорят за книги и музика", заяви Любена Павлова.

Поредният епизод по аферата "Осемте джуджета" се появява три години след като корупционните зависимости в съдебната система са осветени за първи път.

Задържаха свързан с аферата ,,Осемте джуджета” преди да даде пресконференция (ВИДЕО)

"Неслучайно разследването "Осемте джуджета" е извадено, тъй като то докосва тъмните места по зависимостите в съдебната система и там вероятно има много компромати. В момента единственият компромат е, че си бил вътре в ресторанта", коментира разследващият журналист Николай Стайков.

Днес още един от героите на разследването реши да проговори - младежът превърнал се във формален собственик на дружествата "Изамет", чието скандално изземване беше разкрито в разследването "Осемте джуджета".

Кристиян Христов обяви днес, че ще даде пресконференция за порочните методи за овладяване на съдебната система.

Малко преди началото обаче беше арестуван от служители на ГДБОП. Преди това младият мъж говори пред "Бърд". Твърди, че се страхува за живота си и описва бившата съпруга на Петьо Петров като водеща фигура в организацията.

Христов твърди, че именно главният прокурор Иван Гешев е бил най-честият посетител в ресторанта "Осемте джуджета".

"Разпада се големият консенсус в съдебната система, който определяше по един магичен начин как ще има един единствен кандидат за главен прокурор или кандидат за определени съдилища. Разпадането на този консенсус води до война", каза още Николай Стайков, журналист.

Относно ареста на Кристиян Христов вътрешният министър заяви, че той се издирва за извършени престъпления и призова прокуратурата да не мълчи по случая.

"Има постановление на районната прокуратура, което е изпълнено в случая. Ние не сме активна страна в тези воини, които се водят. Отново призовавам МВР да не бъде замесвано във воините между различни институции, нито пък вътре в институциите", каза Иван Демерджиев.

До момента все още няма информация къде се намира обявеният за издирване бивш следовател Петьо Петров - Еврото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпити по "Барселонагейт": Какво разказаха Ивайла Бакалова и Валентин Златев (ОБЗОР)
Разпити по "Барселонагейт": Какво разказаха Ивайла Бакалова и Валентин Златев (ОБЗОР)
Ватерполистът Микаел Методиев ще играе в Италия през следващия сезон
Ватерполистът Микаел Методиев ще играе в Италия през следващия сезон