НОВИНИ

Акцията в София тази сутрин има връзка с убийството на Красимир Каменов - Къро

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:15, 30.05.2023
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Акцията от тази сутрин в столичния квартал "Драгалевци" има връзка с убийството на Красимир Каменов - Къро. Това заяви служебният вътрешен министър. Иван Демерджиев потвърди, че в извършената проверка са замесени имената на Петьо Петров - Пепи Еврото и Рамзиг Чакарян с прякор Ами. От МВР имат данни, че Ами е бил в конфликт с убития в Южна Африка Каменов. От Софийската районна прокуратура не пожелаха да коментират акцията, която е под тяхно ръководство.

Късно снощи екипи на полицията са влезли в луксозен гръцки ресторант в квартал "Драгалевци".

"Имаше полиция дойдоха на проверка. Не установиха нищо и си тръгнаха. Нямаше мащабна спецакция, ако имаше щеше да затворят ресторанта", каза Николай Иванов - управител на ресторант.

Неофициално акцията е била срещу Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото и Рамзиг Чакарян с прякор Ами. Според източници, близки до разследването, първоначално е бил проверен офис на Пепи Еврото, след като той не е бил открит там, полицаите са се насочили към ресторанта, който се намира в близост.

Спецакция в София, предполага се, че е свързана с Пепи Еврото

Проверка на екипа ни установи, че целият район е заграден от висока ограда, по която са монтирани охранителни камери. Изходи има към всички четири улици в съседство. Неофициално бившият следовател Петьо Петров е успял да избяга, използвайки лабиринта от подземни изходи. Управителят на заведението отрече двамата мъже да имат някаква връзка с ресторанта.

"Гърци са собствениците. Аз работя тук от седем години. От седем години само те са били", каза Николай Иванов - управител на ресторант.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира акцията така:

"Под надзора на Районна прокуратура - София, изпълнявайки тяхното постановление, бяха извършени процесуално-следствени действия на няколко адреса. Няма да коментирам относно самите процесуално-следствени действия, нито лицата, спрямо които са извършените. В подробности няма да влизам, към момента няма задържани. В подробности няма да влизам, към момента няма задържани."

Петър Тодоров: Няма задържани при спецакцията в София

Малко по-късно в кулуарите на парламента служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че може да се направи връзка между акцията и убийството на Красимир Каменов - Къро в ЮАР:

"Доколкото на мен ми е известно имат някаква връзка. Нямам конкретна стабилна информация, която да споделя с вас."

Името на бившия следовател Петьо Петров нашумя покрай разследването на Антикорупциония фонд "Осемте джуджета", публикувано през 2020 г. Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа как е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, като основен инициатор тогава беше посочен именно Петров и съпругата му. Преди дни в разгара на вътрешния скандал в прокуратурата от АФ публикуваха снимки от анонимен подател, на които се виждат бившия следовател и настоящия директор на националното следствие Борислав Сарафов на среща във вече затвореното заведение "Осемте джуджета".

снимки: БГНЕС

Името на Чакърян пък се свързва с частния контрол над ГКПП "Капитан Андреево" и разкритията, които бяха направени по време на правителството на Кирил Петков относно фитосанитарния контрол и щетите нанесени на държавата в размер на милиони левове годишно.

Според МВР има връзка между бизнесмена с прякор Ами и покойния Къро.

"Има такива данни. Има ясни данни за конфликт между покойния Каменов и въпросния господин, чийто прякор споменахте. Трябва да се изнасят редица обстоятелства преди да се правят изводи", каза Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

От МВР очакват скоро повече яснота относно убийството на Каменов. Властите в ЮАР ще допуснат още утре на терен служител на полицията, който трябва да се върне в неделя.

"Ако могат да се правят изводи към момента на база на суровия доказателствен материал е това, че не е дело на българска група, но кой е ангажирал тази група това е важният въпрос", каза още Демерджиев.

Българските власти са поискали информация и по друго убийство от 2018 г. - това на семейство Димови.

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усмивка вместо сълзи за Александър Зверев в Париж година по-късно
Усмивка вместо сълзи за Александър Зверев в Париж година по-късно
Ще се размразят ли преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ?
Ще се размразят ли преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ?