НОВИНИ

Съветник на български премиер е съгласувал позиция на МВнР с гражданин на РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
14:00, 30.05.2023 (обновена)
6520
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

По време на изслушването на ръководителите на службите в пленарната зала председателят на ДАНС Пламен Тончев заяви, че в следствие работата на ДАНС е образувано и досъдебно производство срещу съветник на министър-председателя в редовното правителство заради предоставяне на класифицирана информация на Република Северна Македония в хода на преговорите с София-Сопие миналата година.

"В рамките на осъществяване на законовите правомощия на агенцията по линия на контраразузнавателното обезпечаване е установен случай, в който съветник към министър-председателя в тогавашния му момент, е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на РСМ", каза Пламен Тончев.

От думите на Тончев, който беше назначен през 2021 г., става ясно, че се касае за кабинета "Петков", когато съветник по външната политика на премиера беше Весела Чернева. В хода на преговорите със Скопие външният министър Теодора Генчовска заяви, че Весела Чернева, като съветник на Кирил Петков, провежда двойна външна политика по отношение Република Северна Македония.

"По отношение на лицето, за което ние сме установили и по отношение, на което има образувано досъдебно производство, че предоставя за съгласуване позицията на Република България в преговорния процес на чужд гражданин, гражданин от РСМ, имаме информация, че индиректно не на посолство, но на държавен служител, разбира се, е предоставяна тази информация, която след това е искано да бъде представена като официална информация на РБ от страна на министъра на външните работи тогава - госпожа Генчовска. Предприели сме действия, както казах, образувано е досъдебно производство, въпрос на доказателства. Знаете, че не може да бъде изнесена голяма част от информацията, само мога да кажа, че това лице единствено на неговия служебен компютър е извършено специално изтриване, което благодарение на усилията на експертите беше възстановено", каза Тончев.

Той отказа да назове името на съветника, но от ДПС и "Има такъв народ" обявиха, че става дума именно за Весела Чернева.

"Ние ще продължим да настояваме и ще искаме от българската прокуратура информация кои са тези лица, срещу които има образувани досъдебни производства за изтичане на класифицирана информация. Защото това е едно от предателствата. За едното лице вече днес чухме от народни представители, че това се предполага, че е лицето Весела Чернева, ще продължим да търсим информация за другите лица", каза Хамид Хамид.

"МВнР министърът Теодора Генчовска в прав текст заяви, че Весела Чернева под ръководството на министър-председателя Кирил Петков се договаря и с чужди държави, и с македонската държава, и прави нещо, което беше в разрез с решението на НС", каза Тошко Йорданов.

Тончев потвърди, че въпросният съветник, който е изнасял класифицирана информация, е действал със знанието на ръководителя си - премиерът.

"Поведението на някои министри, които са били в кабинета, редовният, определено не защитаваха националния интерес. Определено не защитаваха националния интерес. Самият пример, който дадох с образуваното досъдебно производство - ако обичате, не ми подвиквайте - всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител", каза Пламен Тончев.

Повече за изслушванията на шефовете на службите - вижте във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство
Кирил Петков: Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство
Министър Весела Лечева очаква утре Министерски съвет да обсъди проекта за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски"
Министър Весела Лечева очаква утре Министерски съвет да обсъди проекта за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски"