НОВИНИ

50 медици получиха удостоверения за оказване на спешна помощ по въздух

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:28, 30.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Първите 50 лекари и медицински сестри, завършили курса за спешна медицинска помощ по въздух, получиха удостоверенията си. Обучението на втората група ще започне на 12 юни, а първите хеликоптери на лизинг с чуждестранни пилоти и техници трябва да са в България през юли. Спешната медицинска помощ по въздух се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост, заяви вицепремирът Атанас Пеканов. В началото хеликоптерите ще се използват само през деня, но се работи върху това да летят и нощно време.

Вълнение и увереност бяха изписани днес върху лицата на лекарите и медицинските сестри. Защото всяко първо нещо е специално.

"Това е чест, привилегия, отговорност да си до хората в най-тежките им моменти. Техният живот зависи от теб и ти трябва да забравиш всичко друго, да се раздадеш и да помогнеш", каза Александър Фарфаров, лекар-специализант по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Александровска".

Затова и по време на обучението лекарите с опит споделили ценни съвети със спасителите по въздух.

"Самообладанието е основното. Събираш си ума и започваш да работиш като лекар, абстрахирайки се къде се намираш. Генетично е заложено в един човек да усеща, че трябва да дава нещо от себе си, то не може да се научи, или го даваш, или не го даваш. Или го имаш, или го нямаш. Винаги човек изпитва насладата, когато даде живот и същевременно спаси живот", каза проф. д-р Николай Младенов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Токуда".

Ключова роля в операциите по спасяване ще имат специалистите в Националния център за спешна помощ по въздуха, които ще координират целия процес.

"Ще подсигуряваме и национални консултанти по съответните специалности, когато имаме тежки случаи. Директно с екипите, ако се налага, имаме допълнително място в хеликоптера, директно да лети и националният консултант по съответната специалност. Както процедирахме с родилката от Силистра, както процедирахме с детенцето от Бургас", заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Сега за медиците предстои най-голямото предизвикателство - да приложат на практика наученото до момента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"25 ONLINE" събра водещи експерти в сферата на медиите и технологиите
"25 ONLINE" събра водещи експерти в сферата на медиите и технологиите
Шефовете на службите в НС: Ръководствата на спецслужбите никога не са съгласувани с партньорски държави
Шефовете на службите в НС: Ръководствата на спецслужбите никога не са съгласувани с партньорски държави