НОВИНИ

Шефовете на службите в НС: Ръководствата на спецслужбите никога не са съгласувани с партньорски държави

Александър Марков
от Александър Марков
13:16, 30.05.2023 (обновена)
6206
Чете се за: 11:25 мин.
У нас
Слушай новината

Назначенията на шефовете на специалните служби никога не са съгласувани и няма законово регламентирана процедура да бъдат съгласувани с чужди посолства. Това ясно обясниха шефовете на Държавната агенция за национална сигурност, Държавна агенция "Разузнаване" и военното разузнаване Пламен Тончев, Антоан Гечев и бригаден генерал Венелин Венев. Те бяха изслушвани на безпрецедентно двучасово открито заседание от депутатите във връзка със записите, изнесени от Радостин Василев.

В хода на изслушването председателят на ДАНС съобщи и друга скандална информация за съветник в редовното правителство на Кирил Петков, който е изнасял класифицирана информация на държавен служител в Северна Македония. Срещу съветника се води досъдебно производство, обясни още Тончев.

Още в първите минути на изслушването председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че шефовете на нашите специални служби не се назначават след съгласуване с посолства, че имат пълен допуск до класифицирана информация на партньорските служби в НАТО и ЕС и се ползват с пълното доверие на нашите партньори.

"Няма законодателна процедура за съгласуване на ръководили на спецслужби с чужди посолства или служби. Ние също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорски служби. Не знам какъв е източникът и на какво се базират твърденията, че съществуват дефицити в доверието на партньорите към нашите служби. ДАНС е надежден е търсен партньор от европейските служби и службите на НАТО", каза Тончев.

Без да влиза в подробности за всички мероприятия против руски шпионски действия у нас, които са разкрити, Тончев отхвърли и твърденията в записа на ПП, че има "руски активи" в българските служби.

"Само ще дам пример за способността на ДАНС сама да открива такива клетки в своите редици. Публично известно е случай, в който разкрихме наши служители, работили за руското разузнаване, те са с повдигнато обвинение и има служители на посолството на РФ, които са персона нон-грата", каза Пламен Тончев.

Директорът на военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев също потвърди: че доверието на нашите партньори на НАТО и ЕС е високо и налице. И помоли депутатите да са по-умерени в дебата заради хората, които бранят националния ни интерес зад граница.

"Например хората, които мерят по четири път на ден радиацията в Украйна, за да можем да ви кажем да имате време да сложите противогазите, тези, които работят по линия на миграцията и тероризма. Те поемат нещата по-емоционално и приемат нещата лично", каза бригаден генерал Венелин Венев.

Директорът на външното ни разузнаване Антоан Гечев посочи, че нито един наш партньор не е искал да съгласува назначения в службите ни.

"Никой никога не е изявявал нито официално, нито неофициално желание или намерение да утвърждава, да съгласува, да одобрява суверенни национални решения", каза Антоан Гечев.

Въпросът за съгласуването на назначенията на шефовете на служби с посолства и намеренията на ПП, както става видно от записа, за чистки в администрацията предизвикаха остри реакции.

Тома Биков, ГЕРБ-СДС: Ние не подкрепяме чистки и това го казваме на националния съвет на ПП, които трябва да го знаят, не ги подкрепяме две години, борим се срещу това и ще се борим независимо дали има правителство, или не. Не очаквайте подкрепа от нас в посока болшевизъм и комунизъм.

Костадин Костадинов, "Възраждане": Да отиваш и да съгласуваш назначения на най-важните структури във властта, на белите кръвни телца на държавния организъм, на службите, на тайните служби, с чужди посолства, да искаш тяхното одобрение - що за унижение! Това е върховно национално предателство. Хората, които го извършиха, трябва да бъдат арестувани, съдени, вкарани в затвора, а не да получават мандат за управление на държавата.

Според ПП-ДБ, изслушването на шефовете на службите е опит да се дискредитира втората политическа сила и за проваляне на втория мандат.

Атанас Атанасов, ПП-ДБ: Вчера стана ясно, че президентът също участва в тази кампания. Председателите на спецслужбите, които сте извикали тук, са назначени от същия президент по предложение на неговото служебно правителство.

В хода на дебата Пламен Тончев заяви още, че в следствие работата на ДАНС е образувано и досъдебно производство срещу съветник на министър-председателя в редовното правителство заради предоставяне на класифицирана информация на Република Северна Македония в хода на преговорите с София-Сопие миналата година.

Съветник на български премиер е съгласувал позиция на МВнР с гражданин на РСМ

"В рамките на осъществяване на законовите правомощия на агенцията по линия на контраразузнавателното обезпечаване е установен случай, в който съветник към министър-председателя в тогавашния му момент, е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на РСМ", каза Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност".

От думите на Тончев, който беше назначен през 2021 г., става ясно, че се касае за кабинета Петков, когато съветник по външната политика на премиера беше Весела Чернева. В хода на преговорите със Скопие външният министър Теодора Генчовска заяви, че Весела Чернева, като съветник на Кирил Петков, провежда двойна външна политика по отношение Република Северна Македония.

"По отношение на лицето, за което ние сме установили и по отношение, на което има образувано досъдебно производство, че предоставя за съгласуване позицията на Република България в преговорния процес на чужд гражданин, гражданин от РСМ, имаме информация, че индиректно не на посолство, но на държавен служител, разбира се, е предоставяна тази информация, която след това е искано да бъде представена като официална информация на РБ от страна на министъра на външните работи тогава - госпожа Генчовска. Предприели сме действия, както казах, образувано е досъдебно производство, въпрос на доказателства. Знаете, че не може да бъде изнесена голяма част от информацията, само мога да кажа, че това лице единствено на неговия служебен компютър е извършено специално изтриване, което благодарение на усилията на експертите беше възстановено", каза Тончев.

Той отказа да назове името на съветника, но от ДПС и "Има такъв народ" обявиха, че става дума именно за Весела Чернева.

"Ние ще продължим да настояваме и ще искаме от българската прокуратура информация кои са тези лица, срещу които има образувани досъдебни производства за изтичане на класифицирана информация. Защото това е едно от предателствата. За едното лице вече днес чухме от народни представители, че това се предполага, че е лицето Весела Чернева, ще продължим да търсим информация за другите лица", каза Хамид Хамид.

"МВнР министърът Теодора Генчовска в прав текст заяви, че Весела Чернева под ръководството на министър-председателя Кирил Петков се договаря и с чужди държави, и с македонската държава, и прави нещо, което беше в разрез с решението на НС", каза Тошко Йорданов.

Тончев потвърди, че въпросният съветник, който е изнасял класифицирана информация, е действал със знанието на ръководителя си - премиерът.

"Поведението на някои министри, които са били в кабинета, редовният, определено не защитаваха националния интерес. Определено не защитаваха националния интерес. Самият пример, който дадох с образуваното досъдебно производство - ако обичате, не ми подвиквайте - всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител", каза Пламен Тончев.

От БСП попитаха дали президентът и неговите служебни правителства са се намесвали в полза на "Продължаваме промяната" при организацията на изборите с помощта на президента и чрез машините за гласуване.

Борислав Гуцанов: Какво значи, според Вас, ала-бала с президента на тема избори? Манипулирани ли са последните избори, според Вашата служба, има ли риск за следващите избори, има ли данни за пробив на софтуера на машините, опорочен ли е вотът на предходните избори, които сформираха в това НС?

Пламен Тончев: Използваните думи и реплики "ала-бала" и други, този въпрос не е към мен. По отношение на изтеклите записи - първо, има образувана проверка в прокуратурата. Второ, аз не разполагам с информация, президентът да е оказвал влияние върху изборите, които да потвърждават този израз: "Направихме ала-бала с изборите".

В кулоарите Тончев заяви пред БНТ:

- Г-н Тончев, как ще коментирате изказването на ПП, че има руски активи в службите и затова трябва да сложим "наши хора, съгласувани с посолството"?

- Безобразно политическо говорене, което надминава всякакви норми и граници.

- Президентът каза, че сте за пример, защото сте наградени с "Джордж Тенет" от САЩ?

- Точно така.

- Върви ли вече проверка за записа на г-н Василев?

- Върви, да.

Тончев отказа да назове дали името на съветника е Весела Чернева.

Снимки: БТА, БГНЕС

Шефът на ДАНС за записа на ПП: Безобразно политическо говорене

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Весела Лечева се срещна с ръководството на Световната федерация по вдигане на тежести
Министър Весела Лечева се срещна с ръководството на Световната федерация по вдигане на тежести
Николай Денков за условията на Мария Габриел: Да седнем заедно и да ги обсъдим
Николай Денков за условията на Мария Габриел: Да седнем заедно и да ги обсъдим