НОВИНИ

Росица Велкова: Предлагаме да се разблокират евросредствата и Сребърният фонд във фискалния резерв

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:40, 30.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С последния закон действието на миналогодишния беше удължено до 10 юни. Парламентът обаче вече няма време да приеме нов. За да се гарантират плащанията след 10 юни - служебното правителство поиска депутатите да определят допълнителен срок за събиране на приходи и извършване на разходи. И предлага да се удължи удължения бюджет. Иска обаче и разблокиране на достъпа до евросредствата и Сребърния фонд във фискалния резерв, с уговорката, че фондът няма да се използва.

Ако до десети юни депутатите не вземат каквото и да е решение за бюджета, разходите на държавата няма да надвишават постъпилите приходи.

"Което ще създаде несигурност, безпокойство във всички граждани и бизнеса, които имат да получават плащания от бюджета - пенсии, заплати и т.н", каза служебният министър на финансите Росица Велкова.

За това служебната власт предлага на парламента да разреши до приемането на нов бюджет разходите и приходите да се извършват съобразно действащото законодателство.

"Ако само това проекторешение се приеме и не се приеме удължаването на т.нар. удължителен. По принцип ще има затруднения във финансирането. И не че няма да завършим плащания, но ще има забавяне в самото извършване на плащанията", каза Велкова.

Служебният кабинет внесе в парламента и проект за удължаване на удължения бюджет за 2022-ра година. И поиска достъп до европейските средства и парите за пенсии във фискалния резерв.

"Тъй като смисълът на единната сметка е да могат да се финансират гъвкаво разходите на държавата, а не да се теглят дългове. В момента сме в ситуация, че във фискалния резерв имаме 10 млрд., но поради това, че условно са блокирани едни средства, които в момента на държавата не са необходими в този месец да бъде извършени тези разходи, но не можем да ги ползваме и би следвало в такава ситуация да се тегли дълг", каза финансовият министър.

Според Велкова разпоредбата, която блокира достъпа на служебното правителство до част от фискалния резерв, противоречи на закона за публичните финанси.

"Няма да бъдат използвани средствата на Сребърния фонд. Това не крие рискове, тъй като години наред така е функционирала единната сметка. Абсурдно е това ви го давам пример, вие имате все едно 100 лева на влог и отивате и теглите кредит, защото сте си казали, че ще си купите обувки есента", обясни Велкова.

В проекта за удължаване на бюджета е заложена индексацията на пенсиите от първи юли.

Гледайте цялото изказване на Росица Велкова тук:

По темата работеха: Альоша Шаламанов и Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коко Гоф с труден старт на "Ролан Гарос", Онс Жабер постигна бърза победа
Коко Гоф с труден старт на "Ролан Гарос", Онс Жабер постигна бърза победа
Иван Демерджиев: МВР в момента не служи на никой
Иван Демерджиев: МВР в момента не служи на никой