НОВИНИ

Етнически сърби опитаха да нахлуят в общински сгради в Косово

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:47, 30.05.2023
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Ожесточени сблъсъци в Косово между сръбски протестиращи и косовската полиция и силите на КФОР. Ранени са близо 30 военни от мироопазващата мисия на НАТО, сред които италианци и унгарци. Няма пострадали български военни. С наранявания са повече от 50 демонстранти. Петима души са арестувани. НАТО осъди като "напълно неприемливи" нападенията, но обяви, че ще продължи да гарантира сигурността на всички общности в Косово.

С охрана около кметствата, ограждения и барикади осъмнаха градовете в северната част на Косово. Само часове по-рано Звечан изглеждаше така. Граждани от населените предимно със сърби общини се събраха на протест пред сградите на общините с избрани албански кметове. Според очевидци е бил направен опит за нахлуване в кметството на Звечан.

При последвалите сблъсъци между протестиращите и косовската полиция, войниците от Кейфор са използвали сълзотворен газ и шокови гранати. На свой ред, сръбските протестиращи са ги замеряли с камъни, стъклени бутилки и запалителни вещества. Подобни са сцените и в други градове. Кметът на Лепосавич е бил блокиран в кабинета си повече от 24 часа.

В Зубин Поток е бил запален автомобил на косовски телевизионен канал. Президентът на Косово Вьоса Османи поиска съд за нападателите:

"Тези, които изпълняват заповедите на Вучич за дестабилизирането на северната част на Косово, трябва да бъдат изправени пред правосъдието."

25 военни от КФОР са ранени при сблъсъците в Косово

Сръбският президент Александър Вучич нареди пълна бойна готовност на сръбската армия и обвини косовския премиер, че се опитва да предизвика кръвопролитие в целия регион:

"Призовавам сърбите в Косово - а знам как се чувстват и колко им е трудно, да не влизат в конфликт с НАТО. Не защото се страхувам, или защото някой от нас се страхува, а защото това е, което Курти иска най-много."

Етническите сърби настояват косовското правителството да отстрани албанските кметове и да позволи на финансираната от Белград местна администрация да поднови работа. Косовските сърби бойкотираха предсрочните избори на 23 април в четирите общини в северно Косово. Това доведе до нищожна избирателна активност и победа на косовските албански кандидати.

"Очевидно избраните кметове са избрани законно. Но това не означава, че те имат право да влязат в учрежденията чрез сила. Никой не може да управлява с 1- 2 процента от гласовете. Призоваваме правителството на Косово да се запита дали това е добро управление", заяви Виола фон Крамон, докладчик на ЕП за Косово.

"Поисках от двете страни да предприемат спешни мерки за незабавна и безусловна деескалация на напрежението, да бъдат предотвратени следващите едностранни действия и спокойствието да бъде възстановено", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за сигурността.

снимки: БТА

На този фон сръбският тенисист Новак Джокович отново разпали страстите. След победата си в първия кръг на "Ролан Гарос" настоящият номер 3 в световната ранглиста написа на сръбски върху обектива на камера край корта: "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието".

"Моята позиция е ясна - аз съм против войните, насилието и всякакъв вид конфликти. Много съжалявам, че сме в толкова незавидно положение - Косово е нашето огнище, крепост, център на исторически най-важните събития за нашата държава", каза Новак Джокович, тенисист.

Джокович с коментар за Косово на "Ролан Гарос"

Към момента не са установени преки заплахи за българските военнослужещи в Косово. 35 български военни, заедно с останалите Стабилизиращи сили на НАТО, продължават да изпълняват задачи по осигуряване на реда и сигурността в Косово.

Няма пострадали български военнослужещи в Косово

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизара Янева записа нова победа и се класира на осминафиналите в Белгия
Елизара Янева записа нова победа и се класира на осминафиналите в Белгия
Демерджиев е внесъл сигнал срещу кабинета "Петков" за нарушения при изразходване на средствата за украинските бежанци
Демерджиев е внесъл сигнал срещу кабинета "Петков" за нарушения при изразходване на средствата за украинските бежанци