НОВИНИ

25 военни от КФОР са ранени при сблъсъците в Косово

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:10, 30.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

25 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор са били ранени по време на сблъсъци със сърби в северната част на страната. Състоянието на трима е сериозно. Военните са пострадали от взривни устройства. Заради сблъсъци, сръбският президент нареди пълна бойна готовност на сръбската армия. И днес продължават протестите на сърбите, които настояват за отстраняването на албанските кметове.

Кадрите са от Звечан - град с предимно сръбско население в Северно Косово. Силите на КФОР се опитали да отделят протестиращите от косовската полицията. В отговор срещу миротворците били хвърляни бутилки със запалителна течност и камъни. Наложило се Кейфор да разпръсне сърбите със сълзтоворен газ и шокови гранати. Ранените военни имат фрактури и рани от взривни устройства.

Няма пострадали български военнослужещи в Косово

11 от пострадалите военнослужещи са италианци, останалите са унгарци. Премиерите на двете държави осъдиха действията на протестиращите срещу техни граждани. От НАТО определиха атаката "като напълно неприемлива" и призоваха двете страни за диалог.

В телевизионно обръщение снощи сръбският президент Александър Вучич обвини косовския премиер, че се опитва да предизвика кръвопролитие в целия регион.

"Призовавам сърбите в Косово, а знам как се чувстват и колко им е трудно, да не влизат в конфликт с НАТО. Не защото се страхувам, или защото някой от нас се страхува, никой от нас лично няма какво да губи, а защото това е, което Курти иска най-много", каза Вучич.

Президентката на Косово Вьоса Османи обвини Вучич, че именно той дестабилизира Косово.

Напрежението избухна преди три дни, след като тълпи от сърби се опитаха да попречат на наскоро избраните албански кметове да влязат в офисите си в няколко общини - в северната част на Косово.

"Очевидно избраните кметове са избрани законно. Но това не означава, че те имат право да влязат в учрежденията чрез сила. Никой не може да управлява с 1-2 процента от гласовете. Призоваваме правителството на Косово да се запита дали това е добро управление", коментира Виола фон Крамон, докладчик на ЕП за Косово.

Косовските сърби бойкотираха местните избори през април. При избирателна активност малко над 3 процента, в населените предимно със сърби общини бяха избрани албанци за кметове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна масирана атака срещу Киев
Поредна масирана атака срещу Киев
Депутатите ще изслушат директорите на службите след записа на ПП
Депутатите ще изслушат директорите на службите след записа на ПП