НОВИНИ

Дипломатът Ердоган - каква ще бъде Турция на международната сцена?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:44, 29.05.2023
Чете се за: 06:17 мин.
По света
Слушай новината

Новите пет години на власт за Реджеп Ердоган крият много неизвестни във външната политика на Турция. С единия крак в Русия, а с другия - в Запада - така описват новия-стар турски президент. В последната година Ердоган изигра ключова роля в опитите за прекратяване на войната в Украйна. Засега с успех се увенча единствено сделката за зърното. Турбулентни са отношенията и между Анкара и НАТО.

Балансьор. В името предимно на икономическите интереси на страната му. Така подходи Реджеп Таийп Ердоган към войната в Украйна. Осъди Русия за инвазията, изпрати и военна помощ на Киев, посети Лвов и се среща със Зеленски. Но не наложи санкции на Москва. И си купи руски ПВО-системи, заради които Вашингтон замрази сделка за продажба на Анкара на изтребители F-16.

"Скъпи приятелю, турският народ Ви подкрепи и заради провеждането на самостоятелна, независима външна политика" - това написа в телеграма руският президент Путин - един от първите световни лидери, поздравили Ердоган за победата му. Преди седмици двамата президенти откриха заедно мегапроекта АЕЦ "Аккую".

"Разчитаме на по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство в полза на нашите страни, както и на засилването на сътрудничеството в полза на сигурността и стабилността на Европа" - каза украинският президент Зеленски.

С поглед и на Изток, и на Запад - очаква се Ердоган да продължи досегашния си курс и през следващите 5 години. Анкара направи опит да посредничи за постигане на примирие между Москва и Киев, но засега единственият успех е сделката за износ на украинско зърно, която преди дни беше удължена с 2 месеца.

Втората по големина армия след Съединените щати в НАТО - Турция е ключов фактор в Алианса. Анкара наложи вето на разширяването на Пакта, но впоследствие се съгласи Финландия да стане член. Швеция, която според Турция укрива "терористични групировки" и отказва да екстрадира гюленисти, засега остава с категоричното "не" на Ердоган.

"Ако не ни демонстрирате необходимото уважение, съжалявам, но няма да получите нашата подкрепа за членството ви в НАТО", заяви Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция (16.02.2023 г.)

Ту топли, ту студени са отношенията с Вашингтон. И докато с Доналд Тръмп Ердоган беше постигнал по-близки отношения, то с Джо Байдън се придържа към хладния тон. През ноември миналата година двамата се срещнаха в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали, след което Вашингтон размрази сделката за F-16. Но антиамериканската реторика остана част от предизборната кампания за турския лидер.

"Искате ли да живеете съгласно инструкциите на Съединените щати и Джо Байдън? Той е казал, че Ердоган трябва да бъде свален. Знам го, всички около мен го знаят", заяви Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция (14.05.2023 г.)

С акцент продължаване на съвместното сътрудничество като съюзници от НАТО, Джо Байдън поздрави турския президент за преизбирането му.

Мигрантския въпрос и заплахата "да отвори портите и да пусне бежанците" отново излязоха на дневен ред в дните преди вота. Въпреки често изострения си тон към ЕС, се очаква Ердоган да продължи да се придържа към партньорските си отношения с Общността. Именно към ЕС Турция изнася най-голям процент от продукцията си. Ключово ще бъде и сътрудничеството на Анкара с Пекин. Турция е част от китайската инициатива "Един пояс, един път".

Светът ще следи отблизо отношенията и с Израел - понякога близки съюзници, а понякога врагове.

"Израел е държава-окупатор. Израел е терористична държава", заяви Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция (13.12.2017 г.)

Преди две години Анкара и Тел Авив подновиха връзка - за първи път от десетилетие Израел има посланик в Турция. Въпреки това, при ескалацията на напрежението в Близкия Изток Ердоган категорично застана на страната на Палестина. Все по-топли стават връзките и с Близкия изток - макар Ердоган да е сред най-яростните противници на сирийския лидер Башар Асад, се очаква да потърси път към прекратяване на гражданската война. Турският президент беше и сред малкото световни лидери, които не бойкотираха Световното по футбол в Катар.

снимки: БТА и БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът е домакин на бала за младежи в неравностойно положение
Президентът е домакин на бала за младежи в неравностойно положение
Карго в небето: Българи създадоха първия товарен дрон
Карго в небето: Българи създадоха първия товарен дрон