НОВИНИ

Украйна отблъсна 16-о руско ракетно нападение този месец

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 29.05.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Сътрудник на украинския президент се обяви за създаване на демилитаризирана зона от 100-120 километра в руска територия по границата с Украйна. Мярката трябва да залегне в бъдещо мирно споразумение, за да се защитят украинските райони от руски обстрели, написа в Туитър Михайло Подоляк. Новината идва след поредни руски въздушни удари през нощта и деня. Москва обяви, че са поразени летища. Украйна съобщи за нападения с десетки дронове и ракети по нейна територия, включително Киев и Одеса.

Рядко дневно руско нападение срещу Киев, 16-то за този месец в столицата след удари и през нощта. Журналист на Франс прес съобщи за поне 10 експлозии след задействането на противовъздушната тревога. В три района на Киев са паднали отломки от ракети.

Съобщава се щети по сгради и поне един ранен, но жертви няма. Украинската отбрана е свалила всички руски ракети, използвани при дневното нападение, съобщиха украинските власти. Хората бяха призовани да се укрият в убежищата.

Командващият украинските сили Валери Залужни обяви, че срещу страната са били изстреляни повече от 40 ракети. Свалени са били 37 от тях, както и 29 от общо 35 дрона. Часове по-рано Киев беше подложен и на нощен обстрел. Русия е атакувала и други цели в Украйна, включително военни летища.

"Всички набелязани обекти са унищожени. Поразени са командни пунктове, радиолокационни постове, авиационна техника, складове с въоръжение и боеприпаси на украинската армия", заяви ген. Игор Конашенков - говорител на руското МО.

Шестима души са пострадали при руски ракетни удари в Харковска област, съобщава местният губернатор. Украйна призна за щети в неин военен обект и за пет самолета, извадени от строя в западната област Хмелницки. Киев не дава подробности, но в района до войната е имало голямо военно летище.

Руско попадение е предизвикало и пожар на пристанището в Одеса, който е бил бързо потушен. Нанесени са щети по пристанищната инфраструктура, но не е ясно дали ще бъде засегнат износът на зърно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Тунчев: Ще направим всичко възможно да играем бараж за Европа
Александър Тунчев: Ще направим всичко възможно да играем бараж за Европа
Кубрат Пулев: Преговарях с Тайсън Фюри за мач през юли
Кубрат Пулев: Преговарях с Тайсън Фюри за мач през юли