НОВИНИ

Прокурор Георги Кузманов: Важно е да установим дали има извършено от главния прокурор умишлено нарушение

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 29.05.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Процедурата по отстраняването на главния прокурор би трябвало да започне в четвъртък - това заяви в предаването "Още от деня" Георги Кузманов от прокурорска колегия на ВСС, подписал искането за отстраняването на Иван Гешев. Направени са писмени искания за досъбиране на доказателства както от страна на ВСС - вносителите, така и от самия Иван Гешев.

Тезата на подписалите искането за отстраняване на главния прокурор е, че той е нарушил правилата, когато е извикал израелски експерт за оглед на мястото, където беше извършен опит за атентат срещу него. Дали това е така или не ще бъде установено в хода на събиране на доказателства от пленума на ВСС.

"За нас е важно да установим истината и нашето предложение беше в този смисъл - дали има извършено от главния прокурор тежко умишлено нарушение или няма такова", поясни Кузманов.

Днес Иван Гешев внесе питане до Конституционния съд и изрази съмнение в легитимността на ВСС, тъй като е с просрочен мандат.

Гешев сезира КС: Може ли ВСС с изтекъл мандат да взема решения за главния прокурор и ръководителите на съдилища?

Прокурор Кузманов посочи, че ще изчакат какво ще каже Конституционният съд, но припомни, че има произнасяне на КС по повод друг орган с изтекъл мандат - Инспекторатът към ВСС - и решението е еднозначно: че органът продължава да изпълнява в пълен обем своите задължения, докато компетентните органи изберат следващите.

На въпрос има ли нещо общо между политическите искания за оставка на Гешев и тази на шестимата прокурори, четирима от които са избрани от НС, Георги Кузманов отговори:

"Доколкото познавам колегите си и съм коментирал с тях - никой от тях няма никаква зависимост от политиците. Нашето решение беше взето във ВСС, коментирайки създалата се тежка обстановка в страната след този атентат срещу държавността."

Прокурорът категорично заяви, че са поискали да задвижат тази процедура, за да бъде установена истината.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави: С Меси измислихме план за завръщането му в Барселона, но всичко зависи от него
Шави: С Меси измислихме план за завръщането му в Барселона, но всичко зависи от него
Константинов: Вижданията ни със Соколов се разминават, може да не ми трябва за европейското
Константинов: Вижданията ни със Соколов се разминават, може да не ми трябва за европейското