НОВИНИ

След победата на Ердоган: Не се очаква промяна в курса на Турция

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:26, 29.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
По света

Реджеп Ердоган спечели първия в историята на Турция балотаж. Ако изкара пълния си мандат, ще е управлявал страната 26 години. За него са гласували малко над 52% от избирателите. Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу е подкрепен от около 48 на сто от турските граждани. Не се оправдаха надеждите на опозицията, че повече хора ще излязат да гласуват, с което ще обърнат изхода от вота. Малко над 85% е избирателната активност този път. За сравнение - преди две седмици до урните излязоха близо 89%.

За първи път в изборна нощ Реджеп Ердоган отвори вратите на своя президентски палат Бештепе в Анкара, за да празнува заедно със своите привърженици. Изпя им първо любовна песен. Започна речта си с послания за единство.

"Ние не сме единствените победители. Победител е Турция, победител е нашият народ, демокрацията е победител. Както съм казвал - никой не губи в нашата страна, когато ние печелим. Никой не е загубил днес, всички всички 85 милиона граждани спечелиха. Не сме обидени на никого. Сега е време да оставим настрани всички спорове от предизборния период и да се обединим около нашите национални цели и мечти!", заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Но останалата част от речта беше пълна с реторика срещу опозицията, кюрдите и LGBT общността. По-рано в първото си изказване от покрива на автобус в Истанбул Ердоган увери хората, че ще останат заедно до гроб.

Опозиционният кандидат за президент Кемал Кълъчдароглу не призна директно поражението си. Заяви, че изборите в Турция са били най-нечестните от години, а държавните институции са използвани в полза на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Румен Радев поздрави Ердоган за преизбирането му като президент на Турция

"Като ваш приятел, син, чичо и най-вече - човек роден на тази земя, винаги съм се борил за правата ви, за да не бъдете обиждани, за да живеете в мир и изобилие. И ще продължа тази борба. От сега, първо искам да видя как над 25-те милиона души, които гласуваха за мен, стоят изправени с висок морал. Нашият марш продължава, тук сме!", заяви Кемал Кълъчдароглу - лидер на опозицията.

Поведението на Ердоган в изборната нощ не показва, че има намерение да сменя курса на управление, смята професорът по международни отношения Али Чаркоглу от университета Коч в Истанбул.

"Критичното е, че настоява да продължи с икономическите политики, а това е много рисковано. Знаем, че пазарите не подкрепят политиките за продължаване с ниски лихвени проценти. В общи линии ще остане аутсайдер за световните пазари и ще търси финансиране от арабския свят, от държави на изток", заяви проф. Али Чаркоглу.

Във външнополитически план се очаква Ердоган да продължи политиката на пазарене и със Запада.

"Ще използва огромните мащаби на страната и тежестта ѝ върху регионалния баланс на силите в преговорите със Запада. И се опасявам, че сега има по-силни позиции от всякога. Спечели изборите с ясна преднина, без насилие, без масови измами - легитимен лидер е", допълни проф. Али Чаркоглу.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в Северно Косово, полицията използва сълзотворен газ
Сблъсъци в Северно Косово, полицията използва сълзотворен газ
Арда диша във врата на Славия след разгром над Локомотив в София
Арда диша във врата на Славия след разгром над Локомотив в София