НОВИНИ

Карго в небето: Българи създадоха първия товарен дрон

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:37, 29.05.2023
6786
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Българи създадоха дрон, който може да промени коренно начина, по който се транспортират стоки и то на разстояния до 2 500 километра. Първият товарен дистанционно управляван дрон е създаден от българи - братята Свилен и Константин Рангелови и до този момент няма аналог в света.

Първата в света авиокомпания с товарни дронове е българска. Екипът вече успешно завърши първият си тестов полет със самолета "Черният лебед" на летище Балчик. Двамата брата Константин и Свилен Рангелови разработват проекта близо 10 години. А причина за големият им успех е и хубвото българско сирене. Много липсвало на Константин, когато учил авиоинженерство в Холандия. Звъннал на брат си и му казал:

"Ти кога ще ми идваш на гости да ми донесеш малко хубаво български сирене, тъй като не беше фен на техните сирена и кашкавали и аз му казах, естествено че няма да се вдигна със самолета да ти нося едно сирене, ти си инженер, измисли нещо. И така, сега направихме дрон, който може да преминава дистанция от тук до Холандия и то с много повече от 1 кг сирене", разказва Свилен Рангелов, съосновател на фирмата.

"Черният лебед" може да носи товар до 350 кг, на разстояние до 2 500 км, освен това самолетът или както създателите му го наричат - летящата баничарка, има нужда само от 400 м, за да кацне и излети, може да го направи дори и да няма гладка настилка.

"Планираме първите търговски полети да започнат в края на тази година в Гърция - ще пренасяме резервни части, електроника, фармацевтични и медицински продукти", казва още Свилен Рангелов.

Самолетът се управлява напълно дистанционно от опитни пилоти. Двамата братя си дали обещание, докато не осъществят първия си успешен полет да не се бръснат. Така днес те за първи път от 9 години се виждат без брада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дипломатът Ердоган - каква ще бъде Турция на международната сцена?
Дипломатът Ердоган - каква ще бъде Турция на международната сцена?
Теодор Салпаров: Чувството по време на тренировките с младите волейболисти е приятно
Теодор Салпаров: Чувството по време на тренировките с младите волейболисти е приятно