НОВИНИ

Българските череши са скъпи заради лошата реколта и дъждовете

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 30.05.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Дъждовното време накара черешопроизводители от Пловдивско да изоставят необрани градините с ранни сортове. По-малките количества на пазара от вкусните плодове и конкуренцията на гръцкия внос са причина и цената да се задържа толкова висока за крайните потребители.

Олга Жилова е сред производителите на череши в село Брестник. Жената оставила необрани около 10 декара от най-ранния сорт заради ниското качество на плодовете.

"Когато зрееха, беше облачно, нямаше слънце, за да станат сладки. Опитахме се да берем, брахме, но като няма качество продукта, няма цена и масово хората решиха да не си берат черешите, изоставят ги, защото надницата е скъпа - 60 лв, някои колеги плащат и 70", казва Олга.

При Крум Мирчев загубите от лошото време в някои от градините стигат до 50 процента. Заради дъжда, бере и по-малки количества от най-ранните череши.

"Напукват се, започва гниене, не можем да влезем да ги оберем. Сутринта идваме 1 час работим, почва да вали, спираме, изпращаме си работниците. Метеорологичните условия в момента са най-големият минус за нас", казва Крум Мирчев.

Според Крум, времето е основната причина да няма хубави череши на пазара. Затова и цените са по-високи от миналата година. Между 3 и 5 лева за килограм струват плодовете директно от градините на производителите.

Масовите череши ще излязат по-късно на пазара заради студеното време. Очаква се това да стане до 10 дни. Тогава и цените по пазарите би трябвало да паднат, прогнозират земеделците от Брестник.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи мача между Арда и Славия
Георги Кабаков ще ръководи мача между Арда и Славия
Тежка катастрофа с жертва и трима ранени в пловдивското село Марково
Тежка катастрофа с жертва и трима ранени в пловдивското село Марково