НОВИНИ

Ще се размразят ли преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 30.05.2023
Чете се за: 06:40 мин.
Политика
Слушай новината

Мария Габриел постави нови условия пред ПП-ДБ, за да възобновят преговорите за съставяне на редовно правителство и ги призова да преосмислят състава на проектокабинета и принципите си. Николай Денков отговори, че очаква разговорите, без да конкретизира дали ще направят компромиси.

Не всичко за кабинет с втория мандат е загубено, но Мария Габриел заяви: разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. Така ГЕРБ очакват преосмисляне на позициите от страна на ПП-ДБ.

Кандидатът за премиер Николай Денков е готов за разговори. Съпредседателят на ПП Кирил Петков написа във фейсбук, че имаме нужда от редовно и про-европейско правителство час по-скоро.

От ПП критикуваха президента, че вместо да обединява, разединява.

Мария Габриел с условия пред ПП-ДБ за размразяване на преговорите за правителство

След изявлението на ГЕРБ-СДС проблясна лъч надежда за мандатоносителя, че подкрепа за кабинет може и да има. Но с едно “но”.

"Разговорите не са в ледена епоха. Няма, обаче, и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата", каза Мария Габриел.

Габриел призова ПП- ДБ за преосмисляне на позициите.

"Всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение, работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход - да търси и да намери подкрепа", каза Мария Габриел.

Томислав Дончев, допълни, че има фактическа война между институциите, затова сe обърна към ПП-ДБ като уточни, че това е приятелски съвет, а не ултиматум:

"Сменете подхода, така няма да стане. Вземете пример от нас - направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Не може с 15% от всички народни представители да получиш цялата власт, имам предвид броят на народните представители на ПП. Не е честно, не е европейско, не е демократично", каза той.

Кандидатът за премиер Николай Денков призна, че е очаквал такава реакция от страна на ГЕРБ-СДС.

"Очаквам госпожа Габриел да ми се обади и да поговорим. Трябва да седнем заедно с тях и да видим какво се крие под тези промени на формата. Винаги сме казвали, че ще говорим и с другите формации, но е ясно, че най-лесно и конструктивно мнозинство би могло да се получи с ГЕРБ. Затова трябва да говорим първо с тях, а от това зависят и разговорите с другите", каза Денков.

Николай Денков за условията на Мария Габриел: Да седнем заедно и да ги обсъдим

От парламентарната трибуна от ПП-ДБ излязоха да изразят мнението си, тъй като смятат, че тази възможност им била отнета вчера в президентството. И се обърнаха първото към държавния глава.

"Господин президент, България е република с парламентарно управление. Законите на страната трябва да се спазват по буква и по дух. Най-висшата роля на президентството е да ни обединява, а не разединява. Вие, господин президент, не се справяте с тази роля, вие ни делите, вместо да ни обединявате", каза Даниел Лорер - ПП-ДБ.

Второто обръщение беше към избирателите на Промяната и тези на ГЕРБ.

"Знаем колко е трудно да си представим работа с ГЕРБ, но България днес и утре е по-голяма от това. Изборът е ясен - прикрито авторитарно управление. Или ясна и чиста парламентарна република", каза Лорер.

Във фейсбук Кирил Петков написа, че сме видели нагледно атака срещу парламентарната република и никой не може да си позволява да призовава България да няма редовно правителство.

Кирил Петков: Никой не може да си позволи да призовава България да няма редовно правителство

Петков допълва, че няма да позволи България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Петков изтъква, че имаме нужда от редовно и про-европейско правителство час по-скоро.

В декларация, посветена на 34 години от т.н. голяма екскурзия, която лидерът на ДПС определи като депортация, Мустафа Карадайъ направи паралел и с днешната ситуация.

"34 години след тези събития днес сме свидетели на тотален разпад на държавата, държавността, демокрацията. Това е пълзящ фашизъм за налагане на диктатура на умнокрасивитета. Обръщам се и към ГЕРБ - тази порочна сватба ако се случи, ще сме свидетели на онова, на което бяхме свидетели през 1997 - българските граждани ще нахлуят тук в тази сграда", каза Карадайъ.

“Има такъв народ” определиха решението на ГЕРБ - СДС като слабо и вредно.

"Търсене на компромис с хора, които искат да овладеят силово държавата, службите не е компромис, а е морално укоримо. Компромис е останалите партии да седнат и да говорят за експертен кабинет без ПП, защото техните лидери трябва да бъдат арестувани за държавна измяна. С тази промяна не можем да говорим, ако се махнат Кирил и Асен, с друга промяна може и да говорим", каза Тошко Йорданов.

Заявката за разговор между първите две сили е дадена, но дните затова намаляха с един.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акцията в София тази сутрин има връзка с убийството на Красимир Каменов - Къро
Акцията в София тази сутрин има връзка с убийството на Красимир Каменов - Къро
Елизара Янева записа нова победа и се класира на осминафиналите в Белгия
Елизара Янева записа нова победа и се класира на осминафиналите в Белгия