НОВИНИ

Аферата "Театрална кражба": Петко Писков отрече да е "мозъкът" на схемата с източените пари

Айше Сали
от Айше Сали
18:05, 16.10.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Прокуратурата в Пловдив ще разпита около 30 души, които са били наети на фиктивни трудови договори. Предстои и разпит на служители от Финансовата дирекция на Министерството на културата, ангажирани с плащанията. Днес соченият за мозък на операцията Петко Писков реши да разясни как работи разработеният от него софтуер, в който се попълват данните на служителите. Той обаче отказа да отговори на основните въпроси, свързани с източването на театрите.

410 хиляди лева, които бяха източени от театрите в Смолян и Разград, вече са при разследващите. 225 хиляди от тях са предадени доброволно. Парите са задържани като веществено доказателство, а по-късно ще бъдат предадени или на финансовото, или на културното министерство. Служителите от Финансовата дирекция на министерството, които са отговаряли за плащанията, все още не са разпитани. IT-специалистът и счетоводител, който е основен обвиняем за театралната кражба днес не отговори дали е действал заедно със служител от Министерството на културата.

Петко Писков: "При плащане дори на един лев от сметката на всяка една институция, директорът трябва да положи първия подпис. Директорът трябва да влезе в своя профил в обслужващата институцията банка и там да спази определените от самата банка условия за верификация и сигурност, преди да има възможността да нареди каквото и да било плащане. Преди да се случи каквото и да било с превода, това трябва да бъде направено и от счетоводителя с неговия профил. Едва когато едно платежно е с всички положени верификации - от директор и счетоводител, то само тогава отива за верификация в Министерството на културата."

IT-специалистът отказа да отговори и на други въпроси - дали документите, създадени от компютърната програма, са подписвани собственоръчно или с електронен подпис; как са изпращани в НАП и НОИ след като системата не е свързана с двете институции. Писков представи приемно-предавателни протоколи, с които е върната документацията на Пазарджишкия театър след прекратяване на договора с неговата фирма. С изключение на няколко документа, в описа липсват конкретни номера. Петко Писков отрече да е "мозъкът на операцията" при източването на театрите.

Петко Писков: "Тук няма как да не си задам въпроса - кой има толкова голям интерес аз да остана в ареста?"

Мариан Бозуков, който от 10 октомври е директор на Смолянския театър на мястото на обвинения по аферата Румен Бечев, вече е взел мерки, за да не бъдат повторени злоупотребите:

"Всички електронни подписи са анулирани, изтеглени са всички пълномощни на театъра към трети лица, които са можели да имат достъп до финансова информация."

Предстои да бъде взето решени по какъв начин да бъдат прекратени фиктивните трудови договори, чрез които са източени театрите в Смолян и Разград.

Мариан Бозуков, и.д. директор на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян: "Сега разглеждам членовете и кодовете, по които са назначени. Следобед очаквам обаждане от Инспектората в Министерството на културата, за да получа указания, за да получа какъв е точно периодът, в който трябва да ги освободя."

Проверките на Инспектората на Министерския съвет и Министерството на културата все още не са приключили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Терзиев: Няма да има стачки и проблеми с градския транспорт в София
Васил Терзиев: Няма да има стачки и проблеми с градския транспорт в София