НОВИНИ

Зеленски представи пред украинския парламент "план за победа"

Планът съдържа пет точки и три тайни анекса

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:16, 16.10.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината


Украинският президент Володимир Зеленски представи своя "план за победа" пред украинския парламент, преди да запознае с него европейските лидери в Брюксел утре.

Планът съдържа пет точки и три тайни анекса. Първата е покана за членство в НАТО. Втората включва укрепване на отбранителните способности на Украйна, включително премахване на ограниченията за използване на оръжия и продължаване на операциите на руска територия. В третата точка Украйна предлага на нейна земя да се разположи неядрен стратегически пакет за възпиране за защита от Русия. Четвъртата точка засяга стратегическия икономически потенциал - Зеленски предлага на западните си съюзници достъп до природните ресурси на Украйна на стойност трилиони долари. Петата и последна точка предвижда подсилване на НАТО с помощта на украинските сили, които след войната да заменят някои от разположените в Европа американски части. Зеленски изтъкна, че ако планът бъде приложен веднага, войната с Русия може да приключи не по-късно от следващата година. Кремъл коментира, че Киев трябва да гледа по-трезво на нещата.

"Планът за победа на Украйна е план за укрепването на нашата държава и позиции. Да бъдем достатъчно силни до края на войната. Бъдещето за Украйна без съмнение е да бъде част от света, да е равнопоставена на всички водещи държави, да е част от ЕС и НАТО. Ако планът за победата се приложи сега, войната може да свърши най-късно догодина", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"От седмици се говори за някакъв ефимерен "мирен план". Най-вероятно той е сходен с американския план да воюват с нас до последния украинец. Може да бъде друг план, който непременно трябва да бъде мирен. Режимът в Киев трябва да осъзнае безперспективността на водената от него политика и необходимостта да изтрезнее", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе с Куентен Алис на тенис турнира в Стокхолм
Григор Димитров ще играе с Куентен Алис на тенис турнира в Стокхолм
Бюлетините за изборите пристигнаха в Русе под засилена полицейска охрана
Бюлетините за изборите пристигнаха в Русе под засилена полицейска охрана