НОВИНИ

Журналистът Иво Иванов от Канзас коментира предизборните настроения в САЩ

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 16.10.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Данни от социологически проучвания за изборите в САЩ показват нарастващото разделение между половете в предпочитанията към кандидатите. Последното проучване на Ню Йорк Таймс/Сиена показва, че Камала Харис има преднина от 14 пункта сред жените, докато Доналд Тръмп води с 13 пункта при мъжете. При младите избиратели, разделението е дори още по-драстично. Защо е така и как ще се отрази на резултата - темата коментира в предаването "Светът и ние" Иво Иванов - журналист и интернет автор, който живее в Канзас.

"Според мен тази пропаст между двата пола, когато стане дума за полагане на вот, е функция от едно усилие за разделение на американското общество, което започна още средата на 90-те години и в момента, според мен, е в апогея си и не става дума само за разделение между половете, но това систематично усилие цели да поляризира американското общество, да го раздели на консерватори и прогресивни, на мъже и жени, на стари и на млади. Така че в момента виждаме резултатите от това усилие", каза Иванов.

Понякога жените гласуват повече, понякога мъжете. В случая се очаква да има повече гласуващи жени, най-вече заради решението на Върховния съд, което на практика анулира правото на американската жена да поиска аборт по свое собствено желание в много от американските щати, каза още Иво Иванов и добави:

"Върховният съд беше на практика изграден от Доналд Тръмп. В неговия 4-годишен мандат той успя да постави трима радикални активистки съдии във Върховния съд и тези трима човека се оказаха решаващи в решението на Върховния съд да отмени това 50-годишно право на американската жена, поради което американските жени станаха много активни в избирателния цикъл и на практика дадоха тласък на Демократичната партия на изборите през 2022 година за Конгрес и Сенат. Така че предполагам, че ще имат малък превес жените в тези избори, а мъжете пък са активизирани от тестостерона в посланията на Доналд Тръмп. Той има много агресивна вътрешна и външна политика. На мъжете тук допада неговият темперамент, неговият характер и неговият стил на лидерство."

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уилиам Чолов осигури втори медал за България от европейското първенство по бокс в зала "София"
Уилиам Чолов осигури втори медал за България от европейското първенство по бокс в зала "София"
Григор Димитров ще играе с Куентен Алис на тенис турнира в Стокхолм
Григор Димитров ще играе с Куентен Алис на тенис турнира в Стокхолм