ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Агенцията по храните започва засилени проверки преди Никулден

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

За какво да внимават потребителите, когато купуват прясна риба

агенцията храните започва засилени проверки никулден
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден, съобщиха от ведомството. От днес до 6 декември 2022 г. вкл., ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Какви са важните съвети към потребителите за закупуване на прясна риба?

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.

Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От Българска агенция по безопасност на храните призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на Агенцията за храните или на горещия телефон: 0700 122 99.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image