НОВИНИ

Айк Мнацаканян приключи участието си на олимпийския турнир по борба

В полуфиналите Сулейманов загуби и не успя да изтегли българския национал до бараж за медал.

Айк Мнацаканян, борба, Париж 2024
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:31, 06.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национал Айк Мнацаканян отпадна от олимпийския турнир по класическа борба в категория до 77 килограма.

Той претърпя поражение на на осминафиналите по-рано днес с 0:2 точки от поставения под номер 2 в схемата европейски първенец от Рим 2020 и вицешампион от последните две световни първенства Санан Сулейманов (Азербайджан).

В последствие Сулейманов се класира за полуфиналите с успех над унгареца Золтан Левай по критерия за последна отбелязана точка след 1:1 и така Мнацаканян запази надежди за класиране за репешаж за бронза, но задължително условие за това беше роденият в Грузия азер да достигне финала във вечерната сесия.

В полуфиналите, обаче, Сулейманов, който участва в надпреварата с проблем в лявото бедро, което беше сериозно превързано във всичките му срещи, загуби с 1:6 точки от Демеу Жадраев (Казахстан) и не успя да изтегли българския национал до бараж за медал.

Опитният 34-годишен Жадраев поведе с 6:0 в средата на първата част и до края нямаше особени проблеми да запази предимството си. Така в спора за златото утре той ще се изправи срещу бронзовия медалист от Световното първенство в Белград 2023 Нао Кузака (Япония), който надделя с 3:1 точки в другия полуфинал над шампиона от последните три Европейски първенства Малкас Амоян (Армения).

Най-сериозното постижение в кариерата на казахстанеца е сребърното отличие от Световното първенство в Париж 2017, но в категория до 71 килограма.

От българите Кирил Милов отпадна по-рано днес в първия кръг на репешажите за бронза при най-тежките до 130 килограма, а последният трети представител на страната в класическия стил - европейският шампион от Рим 2020 Семен Новиков, ще започне олимпийското си участие в сряда срещу Турпал Али Бисултанов (Дания) при 87-килограмовите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лека атлетика, скок дължина, квалификации: Пламена Миткова (ВИДЕО)
Лека атлетика, скок дължина, квалификации: Пламена Миткова (ВИДЕО)
Мъртви делфини са открити на брега на река Темза в Лондон
Мъртви делфини са открити на брега на река Темза в Лондон