НОВИНИ

Крокодилът от Ботунец още не може да бъде прибран, стигна се до напрежение с полицията

"От месец и половина го гледаме", заяви собственикът на влечугото

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:41, 06.08.2024
5175
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Двуметров нилски крокодил живее в яма на 100 метра от жилищен блок в столичния квартал "Ботунец". Едрото хищно влечуго е отглеждано в яма с вода от седмици и е вързано, за да не бяга.

Привечер се стигна до напрежение, тъй като хората, отглеждащи влечугото, не дават на полицията и служителите на столичния зоопарк да го отведат.

Хора от Ботунец се оплакали в столичната екоинспекция преди няколко седмици, но екипът дойде на място едва днес, след сигнал от кмета на район "Кремиковци".

Миналата седмица Даниела се прибирала от магазина и видяла с очите си крокодила, за който Ботунец говори от около месец.

"Точно да пресека и крокодилът беше съвсем близо, където са хората - до тротоара. Значи оттук до входа - явно със скоростта на изтребител съм била. Отсреща две баби седяха на входа и казаха, че е пуснат сигнал. Преди това други хора са пускали сигнал", казва Даниела.

"Ние имаме законов срок за реагиране на сигналите и ние сме го спазили в този момент", посочи Радослава Стоянова - старши експерт в РИОСВ - София.

Случайно или не екоинспекцията пристига на място часове след като кметът на "Кремиковци" сигнализира за крокодила. Видяла го случайно, докато проверявала жалба за незаконни строителство и сеч.

"Крокодилът е открит преди 2 - 3 седмици на място по сигнал. Към тази дата имотът е бил заграден - имало е ограда. Не е като сега. Вече е абсолютно безстопанствено и оградата е махната и крокодилът така си живее. Има съмнения, че крокодилът е собственост не на човека, който се представя като негов собственик и че е откраднат по време на пандемията.

БНТ: Крокодилът ваш ли е?

Виктор Михайлов: Да, може да се каже - да!

БНТ: Може да се каже или е ваш?

Виктор Михайлов: Може, да, аз съм цирков организатор. Тук от месец и половина го гледаме. Дали имам документи? Ами може да попитате хората от РИОСВ дали имам документи. Не сте подходящият човек да ви ги показвам.

"Искаме и документи за собственост на терена, и за собственост на самото животно, тъй като документите, които ни бяха представени, не са достатъчни".

Общината и мъжът, който твърди, че е собственик на влечугото спорят и за собствеността на терена, върху който е изкопана ямата. Според експерти условията, в които се отглежда нилският крокодил, са лоши.

"Нито водоемът, в който се съхранява, отговаря на изискванията, нито площта, нито е обезопасен. Трябва да бъде ограничено по друг начин животното да напусне района, но не и с връзване", каза Георги Кръстев от столичния зоопарк.

"Има вътре изкопана дупка и басейн. Какво трябва да е подходящо за един крокодил - вода иска", казва Виктор Михайлов.

Крокодилът ще живее в столичния зоопарк, докато се установи кой е собственикът му и има ли подходящи условия за отглеждането му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция неутрализира непобедимата Канада за нов олимпийски полуфинал
Франция неутрализира непобедимата Канада за нов олимпийски полуфинал
Потушиха пожарите в Свищовско
Потушиха пожарите в Свищовско