НОВИНИ

Помогни си сам: В хисарското село Старосел гасят пожари със собствена техника

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
17:32, 06.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Самоделна пожарна кола с цистерна си направиха сами жители на хисарското село Старосел. Те са я финансирали със собствени средства след големите пожари през последните години и с нея са загасили един пожар през почивните дни.

В Старосел вече имат собствена нещатна противопожарна команда, която реагира от 3 до 5 минути след подаването на сигнала. Екипът от доброволци е изцяло от млади хора. И благодарение на тях през почивните дни поредният пожар е потушен светкавично.

Ненко Кабаджов: "Докато дойде пожарната се бяха събрали около 50 човека младежи, девойки. Респект и голяма благодарност към тях."

На помощ на всички е тази цистерна, сглобена само за седмица.

Иван Китин: "Работи много бързо. Зарежда за 7 минути… С лични средства всичко това сме го оборудвали, младежите сме го направили, само че искаме още, за да може да отреагираме по-бързо, с повече вода, да не се бавим."

Милко Запрянов от Старосел дълги години е развивал в Испания и Турция своя компания за хеликоптери за гасене на пожари. Казва, че всяка минута забавяне е критична.

Милко Запрянов: "Имало е в действителност пожари, които с една кофа сме гасили, но имало е и пожари, при които цялата флота се събира, две седмици ги гасим и не можем да ги изгасим. Колкото повече се изтърве пожарът, толкова по-трудно управляем става."

Хората от село Старосел са помогнали със своята техника и на жителите на съседното Паничери, където също се е случило огнено бедствие през почивните дни.

Иван Китин: "Отидохме, локализирахме пожара много бързо, много качествено.Те ни се смееха на пожарната, но видяха, че това нещо работи. Дано всички села и градове направят такова нещо, защото това много помага."

Доброволците смятат, че държавата трябва да подпомага такива инициативи. А докато това стане те подготвят втора 4-тонна цистерна за работа в пресечени райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайски триумф в скоковете във вода от 10-метрова кула на Игрите в Париж
Китайски триумф в скоковете във вода от 10-метрова кула на Игрите в Париж
Националките по художествена гимнастика с първа тренировка в олимпийското село
Националките по художествена гимнастика с първа тренировка в олимпийското село