НОВИНИ

След размяната на затворници: Русия разпространи кадри от арестите на Гершкович и Уилън

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:54, 06.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Руската държавна телевизия "Россия 24" разпространи видеозаписи, за които твърди, че са от арестуването на журналиста от Уолстрийт Джърнъл Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън. Двамата бяха част от най-голямата от Студената война размяна на затворници между Русия и Съединените щати.

Достоверността на видеозаписите, датата и мястото на заснемането им не могат да бъдат потвърдени. Ясно личи, че кадрите са монтирани. Във видеото, излъчено от руската телевизия, се съобщава как през март миналата година. Гершкович се среща с представител на "Уралвагонзавод" в Екатеринбург.

Във заведението, където е срещата, нахлуват агенти на ФСБ, повалят американския журналист на земята и после го отвеждат. Следва и видеозапис от 28 декември 2018 година, за който се твърди, че е от конспиративна среща на Пол Уилън в хотел "Метропол" в Москва. Там му е предадена флашка със секретни данни, съобщава руската телевизия. Гершкович и Уилън са част от 24-те затворници, които бяха разменени на 1 август. Сред тях е и журналистката Алсу Курмашева, която за първи път даде интервю за Радио "Свободна Европа" заедно със съпруга си Павел Буторин в Тексас. Курмашева прекара 9 месеца в руски затвор.

Алсу Курмашева - журналистка: "Определено не гняв усещам в момента. Не съм ядосана, не мразя никого. Изпитвам съжаление, съчувствия към хората, които трябва да си вършат работата. Тези съдии, следователи, полицаи, охранители… Трябва да наваксам със света се. Да видя всички видео, които семейството ми е заснело за мен, да чуя нова музика, да прочета новите книги, да гледам нови филми. Да, това време ми беше откраднато и никой не може да ми го върне нито на мен, нито на семейството ми."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор удари дете с тротинетка на пешеходна пътека в Габрово и избяга
Шофьор удари дете с тротинетка на пешеходна пътека в Габрово и избяга
НАСА връща на Земята екипажа на "Старлайнър" с кораб на "Спейс Екс"?
НАСА връща на Земята екипажа на "Старлайнър" с кораб на "Спейс Екс"?