НОВИНИ

Кой е кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:48, 06.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Ключов ден за предизборната надпревара в Съединените щати - Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент.

60-годишният дългогодишен политик би трябвало да привлече гласовете на хората от Средния запад и да внесе баланс в кандидат-президентската двойка на демократите. В социалната мрежа "Екс" Уолц написа, че "това е най-голямата чест в живота му".

Часове по-рано самата Харис официално си гарантира номинацията на демократите. Първата съвместна изява на Харис и Уолц ще бъде тази вечер във Филаделфия.

Има поддръжници и сред хората от Средния запад, и сред прогресивните. Демократите казват за него, че той сякаш е единственият кандидат, който би могъл да печели симпатии и от двата лагера. Това е Тим Уолц - 60-годишният губернатор на Минесота, който застава до Камала Харис в битката за Белия дом срещу Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

"Горда съм да обявя, че помолих Тим Уолц да бъде мой кандидат за вицепрезидент. Като губернатор, треньор, учител и ветеран, той свърши много работа за работещите семейства. Радвам се да е с нас в екипа. Сега да се захващаме за работа", написа Камала Харис в съобщение.

Доби широка популярност през 2020 г., когато в Минеаполис бели полицаи убиха чернокожия Джордж Флойд. След трагедията се роди движението Black Lives Matter ("Животът на чернокожите също има значение"), което беше фактор за победата на Джо Байдън през 2020-а.

"Моля се на Господ нито един губернатор на Минесота повече да не бъде принуждаван да мобилизира органите на реда, за да потушават размирици по улиците. Единственият начин да го постигнем, е като въведем огромни промени. Това е само първата стъпка - първата от много", казва Тим Уолц на 02.06.2020 г.

За първи път е избран в Конгреса през 2006 г., където остава 12 години. Ветеран от войната и най-високопоставеният военнослужещ, който влиза в Камарата на представителите. Одобряван както в Капитолия, така и във военните среди.

Дългогодишен учител по география в гимназия, както и треньор по футбол. Казват за него, че е изключително земен човек. През уикенда отмени участие в Ню Хемпшир, за да лети за Вашингтон, където Камала Харис провеждаше интервюта с потенциални кандидати за вицепрезидент. Твърди се, че претедентите са отговаряли на серия неудобни въпроси, преминали са проверка от счетоводител, адвокат и лекар, а профилите им в социалните мрежи и тези на близките им, са внимателно проверени.

Американски медии съобщават, че преди да вземе решението си, Харис е имала отпечатани различни плакати, на които името й е изписано редом до всеки от вариантите за кандидат за вицепрезидент.

Тим Уолц се прочу с това, че на фона на всички критики срещу Доналд Тръмп, той простичко го определи като "странен". Изразът толкова се хареса на демократите, че започнаха да носят тениски с надпис - "Не бъди странен".
Камала Харис и Тим Уолц ще излязат на сцената за първи път заедно тази вечер на митинг във Филаделфия. Събитие, което се очаква да засенчи планираната почти едновременно изява в същия щат и на републиканския кандидат за вицепрезиднт Джей Ди Ванс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на Игрите - 06.08.2024 г., 19:00 ч.
Днес на Игрите - 06.08.2024 г., 19:00 ч.
Валентина Георгиева пред БНТ: Не очаквах да стигна финал, това беше бонус (ВИДЕО)
Валентина Георгиева пред БНТ: Не очаквах да стигна финал, това беше бонус (ВИДЕО)