НОВИНИ

1500 лева за зачервено гърло: Семейство от Литва плати космическа сума на преглед в "Златни пясъци"

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Татяна Кисьова
18:30, 06.08.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 1500 лева плати семейство от Литва за преглед и назначено лечение на 9-годишната им дъщеря в една от частните лекарски практики в курорта "Златни пясъци" край Варна.

Оказва се, че това не е незаконно, тъй като те са търговски дружества и могат сами да определят цените за медицинските дейности. Те обаче трябва да бъдат обявени и пациентите да знаят колко ще платят. Литовските туристи твърдят, че не са знаели колко ще им струва лекарският преглед.

Семейството от Литва е дошло на двуседмична почивка край Варна. Преди дни детето се почувствало зле. Оплакало се от болки в гърлото. Семейството отишло до близката аптека, за да купи лекарства. Оттам ги препратили до един от хотелите, в който има дежурен лекар. Детето било прегедано. Лекарят му предписва лекарства и го вика на контролен преглед след 2 дни.

"В понеделник я заведохме на контролен преглед. Но когато видяхме колко трябва да платим, изпаднахме в шок. В Норвегия, когато отидеш на лекар максималната сума, която се плаща е 200 евро с преглед и всички изследвания. А тук дори изследвания не ни пуснаха. За застраховка изобщо не ни попитаха, даже в началото не ни казаха колко трябва да платим. Ние също не попитахме, защото не очаквахме такава космическа цена. Даже не разполагаме с такава сума", разказа Оксана Орлова - майка на София

Екипът ни разговаря по телефона с лекаря, прегледал детето. Той обясни, че работи по установен ценоразпис. Назначил е 5-дневно лечение на детето. Той допълни, че цената се определя от медицинската застраховка в съответната страна, от която са туристите, и тя изцяло ще покрие лечението на детето. Потърсихме за коментар председателя на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна - д-р Светлин Митев.

"Всяко лечебно заведение може да определи цени, по които да работи и те трябва да бъдат обявени предварително. Заради това е свободен пазарът - за да се получат едни цени има търсене. Тук обаче, все пак, може би би трябвало да има някакво регулиране и това е въпрос, който аз трудно мога да коментирам. Обичайните цени са някъде от по 100, 150 лева, най-високите, а тук става въпрос за далеч по-голяма сума".

Според Закона за туризма хотелиерите са длъжни да имат договор с лекар за 24-часово медицинско обслужване на туристите.

Медицински центрове в курортите са частни, а това означава, че туристът трябва да плати. Сумата може да бъде възстановена, ако нуждаещият се от медицинска помощ има здравна застраховки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Бразилия и Турция се класираха за полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за жени
Бразилия и Турция се класираха за полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за жени