НОВИНИ

Близкият изток в очакване на отговора на Иран и Хизбула

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:06, 06.08.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Напрегнато очакване в Близкия изток на отговора на Хизбула и Иран, след убийството на политическия лидер на Хамас в Техеран и втория в йерархията на шиитското движение в Бейрут.

Проиранската групировка Хизбула нанесе серия от удари с дронове и ракети срещу Северен Израел, а израелската армия порази два обекта на шиитското движение в Южен Ливан.

Съединените щати са информирали партньорите си от Г-7, че Хизбула и Иран може да нападнат Израел в следващите 24 или 48 часа. В същото време са в ход интензивни дипломатически усилия за избягване на военна ескалация в Близкия изток.

Хизбула обяви, че е атакувала с дронове два военни обекта край Акра в Северен Израел и израелски военен автомобил в отделен район. Израелската страна съобщи за вражески безпилотни апарати, идващи от Ливан. Няколко цивилни са били ранени южно от крайбрежния град Нахария. Едно от попаденията е край автобусна спирка.

Плажуващите в Хайфа Северен Израел се къпят на фона на подводница и бойни кораби на хоризонта.

"Няма съмнение, че иранската ос на злото е формирала примка около Израел, пръстен от терористични армии. Хизбула в Ливан, Хамас в Газа, хутите в Йемен и други милиции. Дългата ни ръка ще достигне до всеки, който наранява нашия народ. Елиминирането на военните командири на Хамас и Хизбула изпраща ясно послание до всеки, който заплашва Израел", каза Давид Менсер - правителствен говорител на Израел.

Президентът Байдън свика съвета за национална сигурност. Той е бил информиран за заплахата от Иран и неговите съюзници, както и за готовността за за подкрепа на Израел при евентуално нападение.

"Провеждаме интензивна дипломация, практически денонощно, с ясно послание. Всички страни трябва да се въздържат от ескалация и да предприемат стъпки за сваляне на напрежението", заяви Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

Вашингтон обяви, че ще отговори по начин и във време по свой избор на предполагаемото ракетно нападение срещу американска база в Ирак. Поне петима военни там бяха ранени. Ирак отхвърли като безразсъдство нападенията срещу бази на негова територия и призова срещу действия, които покачват напрежението в района.

Руският президент Владимир Путин е призовал Иран към сдържан отговор и избягване на цивилни жертви в Израел. Посланието е било предадено от секретаря на руския Съвет за сигурност Сергей Шойгу, който е на посещение в Иран. Твърди се, че Техеран настоява да получи от Москва бойни самолети Су-35. Кремъл отказва коментар.

"Разговорите обхванаха целия кръг от въпроси, като се започне от Сирия и тревожните събития по границата между Ливан и Израел. Разбира се, и последните трагични събития в Техеран", заяви Сергей Шойгу от Съвета по сигурност на Русия.

Заради напрежението в Близкия изток френският авиопревозвач Еър Франс отмени полетите си от Париж до Бейрут до 8 август, Япония призова гражданите си да не пътуват до Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия и Турция се класираха за полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за жени
Бразилия и Турция се класираха за полуфиналите на олимпийския турнир по волейбол за жени
Четвърта победа за България на еврошампионата по баскетбол за девойки до 18 години
Четвърта победа за България на еврошампионата по баскетбол за девойки до 18 години