НОВИНИ

Актуализация на пенсиите с 11% от 1 юли ще предложи социалният министър на утрешното заседание в НОИ

окончателно пенсионерите 526 лева получат 100 лева великден
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 13.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще внесе предложение на утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт за актуализиране на пенсиите с 11% от 1 юли, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Миналата седмица стана ясно, че е възможно пенсиите да бъдат актуализирани с 10%, а не с планираните 11% заради по-ниската инфлация.

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства, напомня Ивайло Иванов в позиция до медиите.

"В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите", заяви министър Иванов.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента, допълва министър Иванов.

"Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа и аз", категоричен е министър Иванов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два нови филма от поредицата "Властелинът на пръстените" ще излязат през 2026 г.
Два нови филма от поредицата "Властелинът на пръстените" ще излязат през 2026 г.
Отпадането на Новак Джокович на турнира в Рим отваря възможност за Яник Синер да стане номер 1 в света след "Ролан Гарос"
Отпадането на Новак Джокович на турнира в Рим отваря възможност за Яник Синер да стане номер 1 в света след "Ролан Гарос"