НОВИНИ

Александър Чеферин ще посети Гърция във връзка с трагичната смърт на фен на АЕК

Александър Чеферин
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:23, 11.08.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Европейската футболна асоциация (УЕФА) Александър Чеферин ще пътува до Гърция през следващата седмица, за да се срещне с министър-председателя на страната Кириакос Мицотакис във връзка с трагичния инцидент в Атина, при който беше убит фен на местния клуб АЕК.

Хърватски фенове, подкрепящи Динамо (Загреб), пристигнаха в гръцката столица и провокираха сбивания и безредици, при които 29-годишният привърженик на "жълто-черните" Михалис Кацурис намери смъртта си.

На 16-и август Чеферин ще срещне премиера на Гърция. А представители на четирите най-големи местни отбора – АЕК, Олимпиакос, ПАОК и Панатинайкос, както и хора от спортното министерство, ще бъдат поканени на дискусиите, обявиха от правителствената пресслужба.

Първият мач между АЕК и Динамо (Загреб), който трябваше да се играе във вторник, беше отменен след като огромната група фенове на хърватите нападна случайни минувачи пред ОПАП Арена с дървени пръти и метални бухалки. Именно в тези сцени фенът на АЕК беше убит, а други 10 човека бяха наранени. Повече от 100 човека бяха арестувани – повечето от Загреб. Срещу тях са повдигнати обвинения в убийство, членство в престъпна група и други криминални деяния.

А в петък избухнаха сблъсъци пред полицейските участъци в Атина, където бяха задържани феновете на Динамо (Загреб) и те даваха показания във връзка със смъртния случай. Около 200 фенове на АЕК се събраха пред съдебната палата в Атина, но предимно замеряха с бутилки вода и други предмети полицията и журналистите. Тогава обаче нямаше арестувани гръцки фенове.

Погребението на 29-годишния Михалис трябва да се проведе по-късно в петък в родния му град Елефсина, на 25 километра западно от Атина. Местните власти спряха няколко публични събития преди службата в знак на траур.

По ирония на съдбата Елефсина е един от трите града в Европейския съюз, заедно с Тимишоара (Румъния) и Веспрем (Унгария), които носят титлата Европейска културна столица за 2023-а година.

А полицията в Атина продължава издирването на привърженици на Динамо (Загреб), за които се смята, че са се укрили в Атина и в предградията.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще отпаднат ли световни произведения от програмата по литература след промяната на учебните планове?
Ще отпаднат ли световни произведения от програмата по литература след промяната на учебните планове?
ГВА поиска от нискотарифна авиокомпания да предприеме мерки заради десетки отменени и закъснели полети
ГВА поиска от нискотарифна авиокомпания да предприеме мерки заради десетки отменени и закъснели полети