НОВИНИ

Ален Делон и спортът: организатор на мач за световната титла в бокса, коментатор, фен на Формула 1

Футболът не е любим на френската кино звезда, но заради Раймон Копа той става фен на Реал Мадрид.

кинолегендата ален делон омагьосващият чара харизмата секс символ миналия век
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:06, 18.08.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Легендарният френски актьор Ален Делон, който почина тази сутрин на 88 години, никога не е криел своята страст към спорта, най-вече бокс и Формула 1. Любовта на Делон към бокса дори води до това той да организира със собствени средства мач за световната титла в средна категория през 70-те години на миналия век.

Близостта на Ален Делон и бокса най-вероятно се крие в една от първите роли на актьора, която го прави звезда. В емблематичния филм "Роко и неговите братя" на Лукино Висконти от 1960 година Делон играе млад боксьор, а в подготовката за тази роля му помага боксовият треньор Жан Бретонел. Именно познанството с Бретонел води до прякото участие на Делон в бокс на най-високо ниво.

"Казах си, че за да приличам на истински боксьор, трябва да тренирам. Затова всеки ден съм в залата по 2-3 часа, вече не пуша, не пия, нищо", разказва по онова време той.

През 60-те години актьорът често посещава боксовите гала вечери в Париж, а в началото на следващото десетилетие той забелязва младия и талантлив боксьор Жан-Клод Бутие. Пред погледите на Делон, Жан-Пол Белмондо и Лино Вентура Бутие трупа победи и става шампион на Франция и Европа, с което си печели битка за световната титла срещу аржентинеца Карлос Монсон през 1972 г. Бутие губи от Монсон, но се представя достойно и скоро след това се организира реванш, който трябва да се проведе в комплекса Ролан Гарос, се разказва в материал на francetvinfo.fr.

Проблем за организаторите се оказват високите данъци, които Париж налага за подобни събития - 33 процента. От градската управа отказват да направят отстъпка и мачът е пред провал. Тогава Бретонел моли голямата звезда на френското кино за помощ. Делон откликва и влага 1,7 милиона франка лични пари, за да осъществи двубоя.

"Жан-Клод бе идол на Франция, той беше красив, истинско чудо на природата, изключителен спортист. Липсваше му само едно нещо - световната титла, така че решихме да работим заедно. И двамата бяхме работили като касапи в младите си години, което създаде специална връзка между нас", спомня си Делон пред Екип през 2014 г.

Актьорът организира тренировъчен камп за Бутие в собственото си имение в Душе и постоянно го окуражава. Въпреки това, Бутие отново губи от Монсон на 29 септември 1973 година, въпреки че от трибуните на Ролан Гарос го подкрепят Жан-Пол Белмондо и Жан Габен.

С годините Ален Делон натрупва сериозна експертиза в бокса и дори се изявява като коментатор на друга битка за световната титла. На 30 март 1990 г. французинът Кристоф Тизо се изправя срещу корееца Баек Ин-чул в Лион за титлата на WBA, а Делон зад микрофона за телевизия TF1. Този път победата е за представителя на Франция.

Другата голяма любов на Делон е Формула 1. Той често посещава състезанията в Европа, а през 1990 година е на пистата "Сузука" в Япония за предпоследния старт от сезона, в който легендарните Аертон Сена и Ален Прост са се вкопчили в яростна битка за титлата. Щом журналистите забелязват Делон, вниманието веднага се насочва към него.

"Дойдох да подкрепя моя приятел Ален Прост, което е нормално, защото съм французин и фен на Ферари. С Ален сме много близки от дълги години", разказва Делон.

През годините Делон е забелязван да гледа на живо 24-те часа на Льо Ман и етапи от Тур дьо Франс. Макар и футболът да не е любимият му спорт, той има отношение и към най-популярната игра. Срещал се е с Пеле, Жаирзиньо и други звезди на световния футбол. Любимият му футболист е легендарният французин Раймон Копа, който изкарва три сезона в Реал Мадрид през 50-те години, поради което Делон става фен на Кралския клуб.

"Това, което ме впечатлява най-много, е концентрацията на шампионите, тяхната непреклонност, тяхната дисциплина. Това се отнася за бокса, колоезденето, за всички спортове на високо ниво", каза Делон пред АФП през 1990 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещото време продължава, на места се очакват валежи и гръмотевични бури
Горещото време продължава, на места се очакват валежи и гръмотевични бури
Пожар гори в Природен парк "Рилски манастир"
Пожар гори в Природен парк "Рилски манастир"