Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Алфа рисърч": Над 8% е разликата между двете водещи партии

bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 30.09.2022
5412
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
алфа рисърч разликата водещи партии
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Няколко дни преди вота ГЕРБ е първа политическа сила (25.2%) в електоралните предпочитания на твърдо решилите да гласуват, сочат резултати от проучване на "Алфа рисърч", финансирано със собствени средства. По време на кампанията партията запазва избирателите си, с лека тенденция към мобилизация и ръст на твърдите симпатизанти.

С 16.5% "Продължаваме промяната" се очертава като втора политическа сила, но при нея се наблюдава отлив в хода на кампанията. Около партията има периферия от колебаещи се избиратели и тя може да се движи в по-широки граници, но при ниска избирателна активност трудно може да осъществи по-значителен пробив, коментират от "Алфа рисърч".

Следват ДПС, ПП "Възраждане" и БСП, които са много различни по характер и динамика, но регистрираните в последното проучване резултати, са в относително малък диапазон:

  • ДПС е с потенциал от 13,1%, като ключов за конкретната му позиция може да се окаже вотът от чужбина.
  • "Възраждане" удвоява резултата от ноемврийските избори през 2021г. и достига до около 11 на сто. Партията се възползва от отлива на избиратели от ПП, ИТН, частично от БСП и бившите „патриоти“. Концентрира в себе си русофилския вот. Същевременно изключително негативните настроения (78%) към обявената мобилизация в Русия започват да действат като своеобразна преграда срещу този вот. Кой от факторите ще се окаже с по-голяма сила ще се реши буквално в последните дни от кампанията.
  • БСП успява да запази социалната си ниша, въпреки навлизането в нея на ПП, и може да разчита на малко над 10 на сто от вота на гласоподавателите. Тя също е една от партиите, които се движат в по-широк диапазон, в зависимост от мобилизацията за гласуване. Ключово за нея е да убеди по-възрастните си избиратели да отидат до урните и да не загуби част от тях по чисто технологични причини, смятат социолозите.

Ръст в хода на кампанията отбелязва "Демократична България", като в края ѝ потенциалната подкрепа достига до 8.4%. Обединението връща част от избирателите си, гласували за ПП на предишните избори, но обменът на избиратели между тях остава доста висок и евентуално еднопосочно движение към някоя от двете може да доведе до разместване на техните проценти.

На ръба за влизане в 48-то Народно събрание остават "Български възход" (4.4%) и ИТН (4%). И при двете партии мобилизацията на потенциалните избиратели е относително ниска, а колебанието, дали да гласуват за тях, или за друга политическа сила – високо. Бъдещото им парламентарно представителство може да зависи от малко на брой гласове в самия ден на вота.

В условията на прогнозирана ниска избирателна активност (когато 1% от гласуващите се равнява на около 25 000 гласа) разместването в позициите между второто и петото място е съвсем реалистична хипотеза, уточняват от "Алфа рисърч".

Макар и разликата в получения абсолютен брой гласове да не бъде много голяма, политически това може да има голямо значение, както заради възможните коалиционни конфигурации, така и заради конституционната процедура за реда на връчване на мандатите.

Националното проучване на "Алфа Рисърч" показва, че три дни преди предсрочните парламентарни избори, българите остават поляризирани и твърде скептични към възможността след тях да се сформира редовно правителство. Огромното мнозинство от българите желаят съставянето на кабинет, но очевидно позициите и поведението на партиите в предизборната кампания излъчват противоположни послания. Което, освен всичко друго, демотивира не малка част от гражданите да отидат до урните, заключават от "Алфа рисърч".

*Изследването е проведено в периода 27 - 29 септември 2022г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу тегленето на заем в Благоевград
Протест срещу тегленето на заем в Благоевград
Милан и Жиру все по-близо до удължаване на договора на френския нападател
Милан и Жиру все по-близо до удължаване на договора на френския нападател