Ананиев предупреди: 200 болни на ден – сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките

от БНТ
10:54, 07.07.2020
8584
Чете се за: 00:56 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Той уточни, че засега не се предвиждат нови мерки, но това не означавало, че процесът на развитие на заразата не се наблюдава.

"Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски", призова Ананиев и допълни, че контролът в цялата страна е засилен.

Вече дни наред бройката на заразените с COVID-19 у нас минава над 150, изключение прави единствено този понеделник, но тогава от здравното министерство отчетоха по-малък брой направени тестове в неделя - тогава новозаразените бяха едва 63-ма.

В събота Единният информационнен портал отчете рекорди - 182-ма пациенти с коронавирус. В неделя бройката намаля с двама - до 180. Днес бройката е 174.

Припомняме ви, че вчера, след среща на Националния оперативен щаб с премиера, бе взето решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка с две седмици, т.е до края на юли.

Това се прави, за да се запази възможността на министъра на здравеопазването да може да издава заповеди, за да се създадат условия за намаляване нивото на разпространение на коронавируса.

Ананиев още вчера обяви, че се препоръчва на областните щабове да засилят контрола на територията на своята област при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в техния регион и тяхната компетентност.

Препоръчва се да се намалят до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се наблюдава силно разпространение на вируса при провеждане на масови мероприятия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ВАП сезира кмета на София да провери вилата на Божков на Витоша
ВАП сезира кмета на София да провери вилата на Божков на Витоша
Борисов се срещна с членовете на Националния оперативен щаб
Борисов се срещна с членовете на Националния оперативен щаб