НОВИНИ

182 положителни проби за Covid-19, данните показват втори пик на първата вълна (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:32, 04.07.2020
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

182 положителни проби за Covid-19 при направени над 2500 теста. Така общият брой на потвърдените случаи в страната от началото на епидемията достигна близо 5500 души.

Най-много са случаите в София, Пловдив и Варна. Починали са 7 души. Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. А есента се очакват 10 000 регистрирани в България. Това обяви пред БНТ математикът проф. Николай Витанов от БАН. Всичко зависи от спазването на мерките, които са достатъчно разхлабени, но въпреки това не се спазват.

Днешните 182 случая са най-много за едно денонощие от последните 3 месеца. В края на април сме имали по 90 случая на ден. В началото на май по около 70 за денонощие. Предишният рекорд беше на 26 юни със 166 случая.

Медиците, заразени с коронавирус, вече са 445. През изминалото денонощие са регистрирани 21 нови случая. 11 от тях са установени при лекари, 8 при медицински сестри и 2 при санитари.

Ако заразените от Covid-19 станат 300 на ден, здравната система ще се претовари. Дори леглата да са достатъчни за прием на пациенти няма да има достатъчно лекари.

Добрата новина засега е, че заразата се развива относително бавно, на научен език това значи, че 100 души заразяват 130. Експертите, които наблюдават епидемията от самото ѝ начало твърдят, че малко не ни е достигнало, за да озаптим този вирус и да не стигаме до тези антирекорди.

Българите са се справяли добре и с мерките, и със спазването им. До момента, в който мерките се превърнаха в препоръки.

проф. Тодор Кантарджиев: Ако още две седмици бяхме спазвали без масово събиране, без събиране на закрито, без скъсяване на дистанцията, просто сега положението щеше да бъде друго.

Засега добрата новина е, че заразата у нас все още се движи бавно. Това обаче не е достатъчно.

проф. Николай Витанов: Друг късмет би бил, ако хората спазваха мерките. Когато хората, които казват "А бе, няма да спазвам мерки, няма да нося маски" станат около 20%, става много трудно дори другите 80% да спазват мерки.

В тези 20% е и възможността резултатът да бъде обърнат.

проф. Тодор Кантарджиев: Все пак инстинктът за самосъхранение трябва да е по-силен от желанието да прекараме няколко часове с много хора на закрито.

Несъобразяването с препоръките довело до днешните числа. А резултатът от близостта между феновете на мача между ЦСКА-София и Локомотив Пловдив тепърва щял да проличи.

проф. Николай Витанов: На фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се очакват кой знае какви грамадни скокове, но се очаква известно повишение.

Много по-голямо число на общия брой заразени се очаква наесен.

проф. Николай Витанов: Броят на заразените в България все още не е голям. Аз от известно време вече говоря, че ще стигнем 5-цифрено число наесен.

Сега здравната система все още издържа, но изчисленията показват, че ако заразените надвишат 300 на ден болниците ще са изправени пред криза.

проф. Николай Витанов: Стигнат ли броя на заразените 300, изпускане ще стане, в смисъл такъв, че здравната система ще започне да се претоварва.

проф. Тодор Кантарджиев: И най-големият проблем е не че няма да стигнат креватите, а няма да имаме лекари и сестри.

проф. Николай Витанов: И тогава ще дойде това нещо, което се случи по други страни. Докторът да трябва да решава, ако ние двамата сме кандидати за обдишване - кой ще живее и кой - не.

Основните препоръки остават същите. Да бъдат пазени хората в трите рискови групи, като това не са само възрастни хора, а и хора с хронични заболявания, дефицити в имунната система и онкологични заболявания. Медицинските лица да бъдат изследвани при най-малките симптоми, за да не се стигне до закриване на цели отделения и болници заради заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 13 км. достигна опашката на "Кулата" при влизане в Гърция
До 13 км. достигна опашката на "Кулата" при влизане в Гърция
Заев: Приятели сме с всички наши съседи
Заев: Приятели сме с всички наши съседи