НОВИНИ

Андреа Буратини: До 2-3 години България ще има много силен национален отбор

Андреа Буратини
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 06.12.2022
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Андреа Буратини е новият треньор на националните отбори по волейбол U17 и U21. На 21-годишните момчета предстои световно първенство догодина. А юношите до 17 години ще играят през януари квалификация за европейския шампионат. Треньорът даде интервю пред официалния сайт на БФ по волейбол.

- Какви са целите Ви с националния отбор до 21 години, господин Буратини?

- Получих изключителен шанс да бъда треньора на този толкова силен отбор. Мартин Стоев свърши страхотна работа с него в последните две години. Той трябваше да го води и на световното първенство. Но не поиска и аз съм готов да помогна. Познавам отлично състезателите. Много от тях са минали през Левски и са работили с мен. Най-важното, което трябва да направим, е правилното планиране. Момчетата имат и добра техника, и са тактически грамотни. Пред отбора предстои важна година и затова сега мисля, че планът трябва да е на първо място.

- Поемате тим, който стана трети в Европа и спечели Балканиадата. Какво мислите за качествата на играчите?

- Това е базата за първия тим на България. В отбора до 21 години не е само Алекс Николов. Много силни са и Георги Татаров, и Симеон Николов. Напоследък Владимир Гърков се представя изключително силно. Качествата на играчите са страхотни. Благодарение на тях очаквам, че до 2-3 години България ще има отново национален отбор на много високо ниво.

- Догодина предстои участие на световно първенство. Как виждате шансовете ни?

- Моят манталитет казва само едно - винаги тръгвам за първото място. Разбира се, не е лесно. Има момчета, които ще участват на 2-3 състезания през годината и затова ще повторя, че трябва да планираме точно. С качествата, които виждам, имаме шанс да сме сред първите четири отбора и да спечелим медал.

- Кои са най-силните отбори в тази възраст?

- Италия е най-силният тим. В страната има много състезатели и много клубове, в които се работи правилно. След това идва Полша. На трето място поставям бразилците, които притежават изключително силни физически състезатели в тази възраст. Следва Иран - един добър отбор. Интересни са също Япония и Китай. Франция например е тим, който ту играе силно, ту е колеблив. Не трябва да се подценяват също Германия и Белгия.

- С националния отбор до 17 години ви предстои европейска квалификация в София. Какво очаквате да постигнем там?

- В момента имаме 25-26 много интересни състезатели. Направихме два минилагера с тях. Харесва ми, че са много високи. Сега трябва да работим за по-добра техника и тактика. Тимът има потенциал. Шансовете за класиране на европейското са два. Първият е още през януари на квалификацията в София. Ние искаме да се класираме още на нея, а не да чакаме втората през април. Не знам какво е нивото на другите отбори, но знам, че нашето е високо. Основният ни лагер ще започне на 27 декември и ще имаме две контроли срещу Франция, който е един от най-сините тимове в тази възраст. Точно преди турнира ще играем и срещу Гърция. В тези срещи ще видим до къде сме стигнали. Най-силните ни съперници ще са Турция, Гърция и Сърбия. През лятото победихме сърбите четири пъти, но за 2-3 месеца нещата се променят.

- Ако се класираме, ще водите тима и на европейското?

- По този въпрос ще разговарям с ръководството на федерацията. Не е лесно да работиш с два национални отбора. Моят приоритет е тимът до 21 години. Там ни предстои световно първенство. Засега знаем датите само за европейското при по-малките. Готов съм да помагам на отбора като консултант. Но всичко зависи от разговора с федерацията.

- Освен това сте и директор в школата на Левски. Притеснявате ли се, че задачите Ви са много?

- Работата в Левски ми носи голяма радост. Смятам, че я вършим по правилния начин. В последните години дадохме много състезатели на националните отбори. Целта е да се работи добре не само в Левски, но и в цяла България. Обичам да разговарям с треньорите от други клубове. Трябва всички да гледаме в една посока. Целта не е само Левски и ЦСКА да са силни, а волейболът в цяла България. Дълги години съм работил в Италия и мисля, че тук има по-качествени играчи. Разликата между двете държави е в количеството. Работим ли добре всички, ще има по-голяма конкуренция. А от това ще печели българският волейбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старши-треньорът на Ботев Пд Желко Копич бе отстранен от поста си
Старши-треньорът на Ботев Пд Желко Копич бе отстранен от поста си
Гранични полицаи разкриха депо за скъпи крадени автомобили
Гранични полицаи разкриха депо за скъпи крадени автомобили