НОВИНИ

Андрей Ковачев: ЕП ще гласува дистанционно мобилизирането на Фонда за солидарност

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 23.03.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

България стана пример за приложени навременни мерки, които до момента ограничават разпространението на COVID-19. Идеята на приетото извънредно законодателство е да подпомогне органите на реда и здравните власти да задържат и ограничат разпространението. Пълна изолация е както невъзможна, така и вредна за икономиката ни, затова търсим европейското измерение на кризата и мерките - какви са те, това коментира в "Още от деня" евродепутатът Андрей Ковачев.

Той обясни, че заради пандемията в четвъртък Европейският парламент ще гласува дистанционно предложенията на Европейската комисия както европейските средства по фондовете да се използват за тази безпрецедентна криза, така и за мобилизирането на Фонда за солидарност, където има още 800 млн. евро.

Ще се гласуват и мерки за подпомагането на авиокомпаниите. Те ще бъдат освободени от задължението да изпълняват т.нар. "призрачни" полети, за да не загубят слотовете си.

Създава се резерв на Европейския съюз, 90% от който се финансира от европейския бюджет и 10% - от националния. От този фонд ще бъде закупувана медицинска апаратура, консумативи, лекарства. Те ще бъдат на разположение на страните членки на ЕС, а също и на страните кандидатки за ЕС. Така подаваме ръка и на Западните Балкани, подчерта Ковачев.

По отношение на икономическата помощ, той изрази надежда, че макар България да не е член на еврозоната, тя ще бъде подпомогната от ЕЦБ. Ковачев посочи, че първо ще бъде приет европейски бюджет и от него ще бъдат има нови, свежи средства за преодоляване на кризата.

Той посочи, че ограниченията в Брюксел са подобни на тези, приети у нас. В Белгия заразените с коронавирус са над 3000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО предупреждава: Пандемията се ускорява
СЗО предупреждава: Пандемията се ускорява
Явор Нотев: Вече имаме закон, който е годен да бъде обнародван
Явор Нотев: Вече имаме закон, който е годен да бъде обнародван