Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ангел Кунчев: Омикрон ще бъде доминиращ до края на януари

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:49, 03.01.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Омикрон ще стане доминиращ в България до края на януари. Прогнозата е на главният държавен здравен инспектор. Доцент Ангел Кунчев съобщи пред "По света и у нас", че за момента не се налага затягане на мерките в страната.

"Заболеваемостта ни не е кой знае колко висока, тя е 350 на 100 000 средно за страната. Разбира се, има и райони - те ще са и първите, в които ще има по-масово разпространение на Омикрон. Това са големите градове, ски центровете - там където има струване на много хора, където предаването става леко", обясни Кунчев.

Според него най-важно за момента е да се спазват разпоредените мерки. До затягане на мерките може да се стигне, ако заболеваемостта се увеличи рязко.

"При всички случаи в САЩ, в Западна Европа, тя постави на колене дори и някои от авиокомпаниите. Половината от полетите в САЩ са отменени, заради липса на персонал, който да обслужва самолетите. Вероятно това ще се повтори и при нас", коментира главният държавен здравен инспектор.

Според него е важно у нас да бъде ограничено тежкото протичане на инфекцията и да бъде намалена смъртността.

Кунчев каза, че е възможно затягане на мерките на локално ниво в областите с висока заболеваемост.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че няма да се откаже от предложението си за задължителна имунизация на работещите в здравни и социални заведения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зографски преодоля квалификациите в Инсбрук
Зографски преодоля квалификациите в Инсбрук
Станимир Стоилов: Трябва да съхраним изграденото и да продължим да надграждаме
Станимир Стоилов: Трябва да съхраним изграденото и да продължим да надграждаме