НОВИНИ

Ремонтът на пътя за Триград може да започне най-рано след седмица

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 03.01.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пътят за Триград остава затворен вече трета седмица - причината пропадналия път вследствие на тежките порои от декември.

Вчера беше затруднено и придвижването и в участъка Наречен - Бачково, където се образува огромна тапа от автомобили. Много хора се прибираха от зимните курорти, а паднала скална маса затрудняваше допълнително движението. Днес няма проблеми по трасето, а пътят е разчистен, установи проверка на БНТ. Температурите са положителни и няма заледявания по пътищата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В по-ниските места и по поречието на реките имаше гъсти мъгли рано тази сутрин.

Вече трета седмица остава затворен пътят за Триград.

Това постави на изпитание желаещите да посрещнат новогодишните празници в курортната дестинация, разказа Радост Караиванова, жител на вилното селище.

Собствениците на хотели организираха транспортирането на туристите, които оставяха автомобилите си в зоната на срутения път и продължаваха към Триград пеша, а след това с джипове на домакините си.

Триград остава блокиран, туристите вървят пеша

"Изпратихме преди малко последните си туристи, бяха чужденци, само за една нощувка след Нова година. Основната група с туристи бяха за три дни тук и вчера ги извозихме. В самото село мисля, че към момента са останали единици, съвсем малко туристи. Проверихме, видяхме, не може да се работи в такива условия, оттук-нататък няма да приемаме туристи, защото това е неадекватно", заяви Радост Караиванова.

"Имаме уверението от Министерството да се отпуснат средства за проектиране за изцяло нова рехабилитация на участъка Тешел - Кестен и за проектиране и за финансиране", каза Митко Чолаков.

От Областната управа на Смолян потвърдиха, че през тази седмица ще внесат в Комисията по бедствия и аварии проект за частична реконструкция на двата пропаднали участъка по пътя за Триград. Подсигурено е финансирането за тях в размер на 800 000 лева. Очаква се работата да започне веднага щом проектът бъде одобрен, но това може да стане най-рано след седмица.

Надеждите на местните хора е да започне цялостната реконструкция по пътя Девин-Триград.

Подробности вижте в прякото включване на Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес са пълни пистите в Банско
И днес са пълни пистите в Банско
От ГЕРБ предлагат мерки за справяне с инфлацията
От ГЕРБ предлагат мерки за справяне с инфлацията