НОВИНИ

Синоптик: Януари ще е динамичен и разнообразен, от минус 12 до 17 градуса

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 03.01.2022
18335
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква ни динамичен месец с разнообразие на проявите на времето в нашата страна. Това обясни в "Денят започва" синоптикът д-р Анастасия Стойчева, ръководител отдел "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

Месецът започва с високи температури, по-високи от обичайните за януари - днес максималните температури ще бъдат между 12 - 17 градуса в различните краища на страната. Ще остане топло до 5 януари.

В сряда ще бъдат отчетени най-високите температури през месеца, но това затопляне ще бъде последвано от понижение на температурите. Средиземноморски циклон ще донесе сняг в планините, но и в равнинната част от страната.

След 6 - 7 януари синоптиците предупреждават за лавинна опасност в планините.

Студени нахлувания през януари ще има и те са свързани с валежи от дъжд и сняг. Към 12 януари ще се върнем към януарските температури и зимна обстановка. Снежната покривка ще се увеличава.

Д-р Стойчева припомни и температурните рекорди отчитани през месец януари в България - най-ниските градуси са регистрирани през 1947 години минус 38,3 в Трън, а най-топло е било през 1949 г. - 28 градуса.

Подробности за времето през януари вижте във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно явление: Сняг заваля в Египет (СНИМКИ)
Необичайно явление: Сняг заваля в Египет (СНИМКИ)
Виктория Томова започна сезона със загуба
Виктория Томова започна сезона със загуба