НОВИНИ

Англия и Дания се класираха за 1/8-финалите на световното първенство по футбол за жени

Милен Костов
от Милен Костов
16:09, 01.08.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Национален отбор по футбол за жени на Англия
Снимка: БТА
Слушай новината

Англия и Дания се класираха към осминафиналите на световното първенство по футбол за жени. И двата отбора спечелиха последните си мачове от 3-ия кръг на група "D".

Англичанките се наложиха с 6:1 над Китай. Алесия Русо даде аванс на тима още в 6-ата минута, а Лорън Хемп удвои преднината. След като асистира за първите две попадения Лорън Джеймс бе точна, за да направи преднината класическа. В добавеното време на първата част друго нейно попадение бе отменено с помощта на ВАР поради засада.

След почивката Шуанг Уанг намали пасива на китайките с гол от дузпа, но не след дълго възпитаничките на Сарина Вигман стигнаха до нови три попадения. Лорън Джеймс възобнови аванса от 3 гола преднина, а по-късно осъществи третата си асистенция, с която помогна на резервата Клоуи Кели също да запише името си сред голмайсторите, само 6 минути след като се появи на терена. Рейчъл Дейли оформи крайния резултат в 84-ата минута.

В друг мач от групата, игран по същото време Дания победи Хаити с 2:0. Футболистките на Ларс Сьондергаард бяха по-активни в преден план и заслужено стигнаха до успеха. Симон Сьоренсен бе близо до гол още в 4-ата минута, но попадението ѝ бе отменено след намесата на ВАР поради засада. Перниле Хардер откри резултата в 21-ата минута от дузпа. През втората част нейно попадение бе отменено заради нарушение след преразглеждане с ВАР. Скандинавките все пак стигнаха до второ попадение, с което си подпечатаха успеха. Появилата се от резервната скамейка Сане Трулсгаард се разписа в 10-ата минута на добавеното време.

Англия завърши на първата позиция в класирането с пълен актив от 9 пункта. Втората позиция остана за Дания с 6 точки. Китай и Хаити отпадат от турнира. За Англия престои двубой с Нигерия, докато Дания си осигури среща с домакина Австралия.

По-рано днес отборите на Нидерландия и САЩ също си осигуриха място в следващия етап на надпреварата.

Гледайте мачовете от световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия от 20 юли до 20 август в ефира на БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е лека, средна и тежка телесна повреда?
Какво е лека, средна и тежка телесна повреда?
"Не съм виждал рани, направени с такова зверство" - пред БНТ говори лекарят, приел момичето от Стара Загора
"Не съм виждал рани, направени с такова зверство" - пред БНТ говори лекарят, приел момичето от Стара Загора