НОВИНИ

Англия попари домакинските надежди на Австралия и ще играе на финала на футболния Мондиал за жени

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:00, 16.08.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
англия попари домакинските надежди австралия играе финала футболния мондиал жени
Слушай новината

Отборът на Англия стана вторият финалист на световното първенство по футбол за жени, след като елиминира един от съдомакините на шампионата Австралия с 3:1 в мач, игран на Олимпийския стадион в Сидни.

Успехът класира "лъвиците" за техния дебютен финал в историята им на дамски Мондиал, където селекцията на Сарина Вигман ще се изправи срещу Испания в опит да стигне до втори значим в трофей в рамките на две години след триумфа на Евро 2022 на родна земя.

Ден по-късно на стадион "Австралия" в Сидни домакините излязоха с амбиция да продължат отличното си представяне на родна земя, но за тяхно разочарование, местните фенове трябваше да преглътнат поражението.

Англичанките откриха резултата в 36-ата минута, когато те се възползваха от колективна грешка в отбраната на "Матилдас", а авторка на попадението стана Ела Туун, която се разписа с плътен диагонален изстрел.

След почивката отборът на Австралия потърси промяна на резултата и тя стана факт в 63-ата минута, когато звездата тима Сам Кър получи топката в централната зона на терена, напредна с нея и завърши нападението със страхотен удар от дистанция, направил безпомощен вратаря на Англия Мери Ърпс.

Радостта на домакините обаче не се задържа дълго, тъй като само осем минути по-късно тяхната отбрана отново допусна груба грешка, която този път бе наказана от Лоурън Хъмп.

Австралийките опитаха да отговорят, но голямата им звезда Сам Кър пропусна на два пъти шанс отново да възстанови равенството, за да се стигне до 87-ата минута, когато англичанките организира бързо нападение, завършило с гол на Алесия Русо, която оформи и крайното 3:1.

По този начин в неделя (20 август) на големия финал на дамския Мондиал в Сидни един срещу друг ще се изправят отборите на Англия и Испания, която вчера елиминира драматично състава на Швеция. Битката за трофея е с начален час 13:00 българско време и ще може да я проследите НА ЖИВО по БНТ 3! Студийната ни програма започва в 12:20 часа.

Ден по-рано ще се проведе и мачът за 3-ото място между Австралия и Швеция.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства
Кирил Петков: Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства
"Пирогов" даде информация за състоянието на жената, пострадала при стрелбата срещу Алексей Петров
"Пирогов" даде информация за състоянието на жената, пострадала при стрелбата срещу Алексей Петров