Англия се отказва от ваксинационните паспорти

от БНТ
13:30, 12.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Англия се отказва от плановете си за въвеждане на ваксинационни паспорти за достъп до нощни клубове и масови мероприятия. Документите трябваше да станат факт в края на този месец.

Сн. БГНЕС

Браншът на нощните заведения силно се противопоставяше на ваксинационните паспорти и сега приветства решението на властите, като изрази надежда, че ще може да планира бизнеса си с известна сигурност, ще започне да се възстановява и ще върне доверието на клиентите.

"Все още има пандемия и разбира се, трябва да останем бдителни. В същото време не трябва да предприемаме ходове заради самите тях или защото другите го правят. Трябва да разглеждаме внимателно всяка намеса. Като запазваме тази потенциална възможност, с удоволствие съобщавам, че се отказваме от плановете за ваксинационни паспорти", заяви Саджид Джавид, министър на здравеопазването на Великобритания.

Британският здравен министър отхвърли предположенията, че правителството дава заден ход заради критики на собствените си депутати и бизнеса. Според него ваксинационните паспорти не са нужни заради други компоненти на "защитната стена" като високия процент ваксинирани, тестовете, наблюдението и новите методи на лечение. Министърът се обяви против PCR тестовете при пътуване, но ще търси и съвет по въпроса. Той не очаква нови затваряния на страната, но посочи, че изключването на всички мерки би било безотговорно.

Ваксинацията на 12 до 15-годишните може да започне до седмица при препоръка на британските здравни експерти, посочи Саджид Джавид. Футболни стадиони и концертни зали на Острова вече изискват ваксинационен паспорт. Шотландия ще изисква такъв документ за лица над 18 години в нощните клубове от октомври, министрите в Уелс ще решават другата седмица. Северна Ирландия засега няма подобни планове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тома Биков, ГЕРБ: Обсъждаме кандидати за президент, мисли се и за Петър Стоянов
Тома Биков, ГЕРБ: Обсъждаме кандидати за президент, мисли се и за Петър Стоянов
Откриха тялото на изчезналото момиче в морето край Китен
Откриха тялото на изчезналото момиче в морето край Китен