НОВИНИ

Специално: Жертва на рекет и физически тормоз проговори пред "По света и у нас"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:06, 12.09.2021
9744
Чете се за: 06:00 мин.
Криминално
Слушай новината

В петък от Специализираната прокуратура съобщиха, че петима са обвинени за рекет и изнудване на хора от Сливен и околните села. Четирима от обвиняемите са оставени за постоянно в ареста, а петата обвиняема е на свобода срещу парична гаранция, защото има малко дете, за което трябва да се грижи.

Историята на наречената от нас Яна е по-различна от тези на останалите пострадали. Групата на задържаните е принудила друга фирма да продаде междуфирмен кредит, който не е бил просрочен.

"При дадени малко над 100 000 лева, те са имали претенция към това лице накрая за 400 000 лева. Сами се сещате, че тази сума няма как да бъде платена", заяви Камен Господинов, прокурор в Специализираната прокуратура.

Разследващите засега имат доказателства за още петима пострадали от групата на задържаните. Техните истории са започнали от нужда за малко пари, с които да посрещнат месечните разходи. Екипът ни провери как се отпускат кредити в офис на групата в центъра на Сливен.

Отиваме и в другия офис на групата, той е в един от кварталите на Сливен. Там работи Магдалена Йорданова. Тя също е обвиняема за част от групата и живее заедно с ръководителя ѝ. Говорим с нея първо по телефона.

- При какви условия мога да взема 1000 лева кредит?
- Ами, 1000 лева като за начало няма как. Изгражда се някакво кредитно досие. Може да се започне с нещо от сорта на 300 - 400 лева.

- А за един месец колко ще трябва да ви върна?
- Ами, за един месец - зависи.

Йорданова ни кани в офиса с поръчители, за да кандидатстваме за кредит. Отзоваваме се, но тя рязко решава, че трябва да се скрие.

На видно място в офиса виждаме два списъка. Единият е на хората, получили кредит през деня, а другият е на тези, които са получили пари преди месец и вече трябва да ги връщат. С червено са маркирани тези, които закъсняват ден-два. От него става ясно, че човек взел 1000 лева вече дължи 1500. Друг взел 600, в срок трябва да върне 840. Притеснена от това, че документите са видими за нас Йорданова решава да излезе от скривалището си и да затвори офиса, като не отговаря на нашите въпроси. Според разследващите между първия и третия ден след закъснението за вноска събирачите на кредити им отивали на гости.

"Те са с впечатляваща външност, когато човек ги види. Едни такива анаболни. Силни физически с татуировки. Със съдебно минало. Единият даже е осъждан за убийство", заяви Камен Господинов, прокурор в Специализираната прокуратура.

Като хора, които не се притесняват да осъществят насилие над други хора.

Имаме данни за извършвани телесни повреди. Хората се оплакват. Даже има счупен зъб, бити, ритани хора.

Наречената от нас Яна казва, че въпреки тежкия тормоз не е имала друг избор, освен да продължава да работи, за да може да се откупува от групата на изнудвачите.

"Хората на ГДБОП, те ми казваха: Работи, ние сме с теб, за да изляза някъде аз им звънях и ги питах - тези хора около мен ли са някъде".

- Как обаче тръгнахте към, така да се каже, спасението?

- Благодарение на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Аз се страхувах да потърся помощ от полицията или от който е да е друг орган. Но те ме потърсиха. В началото не можех да се доверя. С течение на времето разбрах, че това са хора професионалисти и нямам избор, трябва да им разкажа всичко.

- Защо преди да ви потърсят служителите от ГДБОП вие не сте си и помисляла да потърсите помощ, да подадете сигнал към институциите?

- Страхувах се. Страхувах се от тези хора, а и мислех, че няма смисъл, защото те постоянно ми повтаряха, че полицията е тяхна, те не се страхуват от полицията. Навсякъде имат хора.

- Последно кога ви звъннаха?

- Половин час преди да бъдат арестувани. Може би ако не бяха тези служители на ГДБОП и спецпрокуратурата, нямаше да съм жива. Те ми помогнаха да го преодолея това и по някакъв начин да имам сили, за да издържа до момента, в който бъдат задържани.

Двама от групата са задържани в автомобилите си, тръгвайки към среща с длъжник, а разследващите открили завиден арсенал.

"Пистолети, бейзболни бухалки, вериги, ножове и куп други съоръжения - уреди, ако мога така да ги нарека, които са предназначени не само за сплашване, но и за причиняване на телесни увреждания", заяви Камен Господинов, прокурор в Специализираната прокуратура.

След като се запознали с доказателствата четиримата обвиняеми не са обжалвали "задържането им под стража".

Вижте повече за разказа от първо лице пред Иво Никодимов - ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Говори сега": Татяна Дончева пред Мая Костадинова за скандала "500К"
"Говори сега": Татяна Дончева пред Мая Костадинова за скандала "500К"
Кристиано Роналдо: Бях нервен в началото на мача
Кристиано Роналдо: Бях нервен в началото на мача