НОВИНИ

Филм за правото на аборт е големият победител на кинофестивала във Венеция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:36, 12.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Филм за правото на аборт спечели голямата награда "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Режисьор на драмата е френската режисьорка Одре Диуан. Тази година за престижното отличие се състезаваха 21 творби.

Журито във Венеция връчи "Златен лъв" на филма "Събитието". В центъра на сюжета е 21-годишна студентка във Франция през 1963 г. Блестящото й бъдеще е заплашено, защото тя се оказва бременна, а абортите по това време са забранени. Младата жена се опитва да намери изход от сложната ситуация.

"Исках филмът да бъде преживяване. Исках да се опитам да направя това пътуване в кожата на тази млада жена. На снимачната площадка си мислех: Нека не изглежда като Ан, а да бъде Ан". сподели Одре Диуан, режисьор на филма.

Новозеландката Джейн Кемпиън беше отличена със "Сребърен лъв" за най-добра режисура за "Властта на кучето".

"Обичам актьорите си - те са невероятни. Искам да благодаря на Кирстен Дънст, Коди Смит-Макфий, Джеси Племънс и не на последно място Бенедикт Къмбърбач, който наистина обиколи света и се върна, за да намери своя герой", сподели Джейн Кемпиън, режисьор.

Испанската звезда Пенелопе Крус получи купата "Волпи" за най-добра актриса за изпълнението си във филма "Паралелни майки" с режисьор Педро Алмодовар.

"Това наистина е чест! Всеки знае колко е трудно да се организира фестивал в този труден период. Благодаря ви за вашата упоритост и невероятна организация. Ето ни тук - празнуваме киното", сподели Пенелопе Крус.

Филипинският актьор Джон Арсиля беше награден за най-добър актьор за ролята му във филма "На работа. Изчезналите 8".

Голямата награда на журито спечели италианският режисьор Паоло Сорентино за филма "Божията ръка", разказ за детството на твореца в Неапол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов пункт за ваксинации ще работи през уикендите в София
Нов пункт за ваксинации ще работи през уикендите в София
Ново модерно хранилище за музейни съкровища в Нидерландия
Ново модерно хранилище за музейни съкровища в Нидерландия